Høgskolen i Vestfold | Biblioteket | Digitale tekster | Lokalhistorie  
 Sem og Slagen - en bygdebok. Gårdshistorie, bind 1 . Tønsberg: Høgskolen i Vestfold, 2002. 
Gå til: | Forside | Innhold |< forrige | neste >
 
 
Hvem har eid bygdens jord?
 
     Ut fra stedsnavnforskningen kan vi så noenlunde angi i hvilken rekkefølge de nuværende gårder er opstått. Vi har først de enkle naturord som Bø, Eik, Berg, Ås og Aker. Disse er meget gamle og hører til den eldste klasse av våre gårdnavn. De sammensatte navn danner dog den største gruppe, og disse inndeles igjen i mindre grupper efter endelsene -vin, -heim, -stad, -rud o.s.v. 
     1. Av navn som i det oprinnelige ord hadde endelsen -vin (betyr eng eller gressgang), har vi Horgen, Røren, Sande, Gulli, Eldre og Auli. (De enkelte navns betydning er forklart i gårdhistorien). 
     2. -heimnavn: Sem, Fadum, Undrum, Tem, Hassum og Lindum (gyt. Røren). 
     3. -stad, -land og -by: Svarstad, Lastestad, Tonestad (u. Manum og Brekke), Bjelland, Røsland og Hesby. 
     4. -teig og -tveit: Fresti, Jareteigen, Teigen, Tveiten, Tveitan og Kaltvet. 
     5. Navn med -rød (-rud) endelse har vi mange av, særlig i Slagen. Dette gårdnavn forteller oss at meget skog blev ryddet i tiden efter at landet blev kristnet. Navn som Adamsrød og Presterød minner herom. I -rødnavnene er ofte bevart navnet på den som ryddet den nye gård. 
     6. Navn som ender på -berg, -borg, -eng, -haug, -li, -nes, -skaug, -vik, -øy og -ås kan også være meget gamle. 
     Av navn som ikke kan innpasses i de nevnte kategorier, har vi mange gamle: Kjær, Panne, Grette, Låne, Rygg, Vik, Manum, Tom, Hasle, Rise, Fresje, Brekke, Vel, Skara (u. Østre Roberg), Rom, Stang, Råel og Nes. 
     For de nevnte gårdnavn gjelder det, at de ikke alle behøver å være dannet i den tur og orden de her er gruppert. Et -heimnavn kan undertiden være eldre enn et -vinnavn, og således også med de andre gårdnavn. Beliggenheten kan ofte hjelpe oss ved bedømmelsen av et gårdnavns alder. 
     De eldste store gårder blev ættegårder. Her bodde storbonden, odelsbonden, eller holden (gl.n.: holdr), som han også blev kalt. Hans barn og barnebarn vokste op her og stiftet familie, men kunde allikevel finne underhold på samme gård som foreldre og besteforeldre. Det utviklet sig av dette et ættesameie, som visstnok var almindelig i Norge ennu ved den historiske tids begynnelse (ca. 800 e. Kr.). Gården blev da drevet i fellesskap. Men efter hvert drog yngre medlemmer av ætten ut og ryddet sig nye heimer. Gården kunde også skiftes mellem arvingene, hvorved en stor gård blev stykket op i to eller flere mindre bruk, som da gjerne hadde skog og havn i fellesskap. Ved denne utflytning og opstykning ophørte det gamle ættesameie og enkeltmannseie trådte i stedet. Det oprinnelige var at hver familie eide jorden sin. Efter hvert kunde den ved rydning, arv eller kjøp bli eier av flere gårder. Og det som ikke kunde drives sammen med ættegården blev leiet bort mot avgift (landskyld). 
     Nedenfor storbøndene stod de almindelige selveiere, rydningsmenn og kauplendinger og deres nærmeste efterkommere. Deres gårder var mindre verdifulle og var nok også langt oftere gjenstand for kjøp og salg. Odelsretten la her sjelden noen hindring i veien, fordi odelsrett til en gård oprinnelig blev ervervet når gården hadde vært i en og samme families eie i minst 4 slektsledd, efter Magnus Lagabøters landslov fra 1270?årene allerede efter 60 års forløp. 
     De som ønsket å skaffe sig jord var derfor som oftest henvist til slike gårder. Da gamle ættegårder gikk derimot sjelden ut av slekten ved salg. Odelsgården kunde praktisk talt ikke selges ut av ætten, men den kunde overdras som brukelig pant. 
     I sagatiden (11.?13. årh.) fulgte en forskyvning av de økonomiske forhold, som følge av den politiske og sociale utvikling. Den dyrkede jord var den beste av all eiendom. Skogen var dels en ”herlighet” som var knyttet til gårdsbruk, dels almenning, og den var nyttig fordi den gav brensel, gjerdefang og bygningstømmer. Gårdene var landets viktigste rikdomskilde, men de blev i større og større utstrekning samlet på kongenes og de høiere klassers hender. Vestfoldkongene har sikkert allerede i forhistorisk tid (før 800 e. Kr.) vært eiere av meget jordegods, men herom savner vi nærmere kjennskap. Den store grunnstamme av jordegods som Harald Hårfagre og hans nærmeste efterfølgere arvet, økte ved at mange private eiendommer blev inndratt under kronen og blev kongsgods eller krongods, som det senere kom til å hete. Kongen gav nok bort meget jordegods til kirken og til sine trofaste menn, men tilgangen var også meget stor. En rekke forbrytelser blev straffet med fredløshet og tap av eiendom, endog av odelsjord. Herreløst gods tilfalt kronen. 
     Da de gamle hedenske horg og hov kom op og blev offentlige gudshus, fikk de jordegods utlagt til vedlikehold. Horgen må ha vært en slik gård. Noe av det gamle hovgods blev tillagt kirkene ved kristendommens innførelse i begynnelsen av det 11. århundre. Kongen og de høierestående menn gav bort ikke  lite jordegods til kirken, men det blev fra bøndene kirken efter hvert fikk det meste gods. 
     Til de geistlige stiftelser, særlig kirker og klostre, fløt gavene inn, særlig i det 13. og første halvdel av det 14. århundre, inntil tiden omkring svartedauen. Diplomene og biskop Eysteins jordebok gir oplysninger om at det var mange bønder som gav jord til kirker og klostre. Eksempler på dette finner vi flere av i gårdhistorien, f. eks. under Vermeli, Smedsrød, Hesby, Kjærnes o. a. Overtredelse av kirkelovene blev straffet med bøter til bispen. Det var ofte bønder som kom i den stilling at de måtte ut med slike bøter, og betaling skjedde også i jord. Kirkene og klostrene lånte ut penger til bøndene og fikk pant i gårdene deres. Bonden hadde løsningsrett, men hvis han ikke kunde betale, gikk jorden over til panthaveren og blev hans eiendom. Gamle folk overdrog også sine gårder til et kloster, en bisp eller en prest for å få kost og losji for resten av sin levetid (proventkjøp). På denne måten blev de geistlige institusjoner rike på jordegods, og dette gods holdt de på med fast hånd. Det hendte dog undertiden at de byttet bort jord ved makeskifte. 
     Rede penger var lite i bruk i gammel tid. En bonde kunde leve på gården sin år efter år uten å ha penger i hendene. Når han kjøpte og solgte, betalte avgifter og utredet bøter, var det varer, d.v.s. gårdens produkter, han betalte med. Men trangen til penger vokste op gjennem middelalderen, og da bonden hadde vanskelig for å skaffe dem, kom han ofte i den stilling at han måtte selge hele gården sin eller en del av den. 
     Norge blev i det 14. århundre rammet av store ulykker. Store farsotter, særlig den store manndauden (”svartedauden”) 1349-50 forårsaket en stor nedgang i folketallet, og herav fulgte så at mange, særlig mindre, gårder blev liggende øde og grodde til med skog, fordi det ikke var noen til å dyrke dem. Før manndauden hører vi sjelden om gårder som lå øde, men senere nevnes slike ofte. I vår bygd blev gårder som Nauen, Bogerød (Fyllpå), Emmerød, Sanderød. Søndre Rakkås, Stuverød, Bruserød og Bakkeskaug nedlagt eller lagt som underbruk til andre gårder. De fleste av de nedlagte gårder blev ryddet påny i første halvdel av det 17. århundre. De spor efter åkerteiger i utmark, som en helt op mot våre dager kunde se mange av, skrev sig muligens fra det 14. århundre. I hver bygd finnes det også gårdnavn som er forsvunnet. De eldre av disse må være gårder som blev øde efter pestårene, og som ikke er opstått igjen under sitt gamle navn. Av biskop Eysteins jordebok ser vi også at det var flere bruk omkring år 1400 på gårder, hvor det ta hundre år senere bare var ett. Noen eksempler: Gulli og Gulli mellem, Askehaug nordre, vestre og søndre, Røsland og Røsland søndre, Velle søndre, vestre og nordre, Ringshaug søndre og nordre, Røren vestre og østre, Sande vestre og østre. 
     Leilendingevesenet var utbredt over hele landet alt i vikingtiden (ca. 800 ?ca. 1030 e. Kr.). Fylkeshøvdingene og enekongene av Hårfagreætten slo meget jordegods tål sig. Mange storbønder har vel også eid jord som de måtte bygsle (leie) bort. Dette forhold utviklet sig i sagatiden slik, at mer og mer jord gikk over på enkelte ættens og institusjoners hender. Av den grunn blev flere og flere bønder efter hvert leilendinger. Ved vikingtidens slutning antas det at bare vel halvparten av Norges bønder var selveiere, og i første halvdel av det 14. århundre var mellem 2/3 og 3/4 av bøndene i landet blitt leilendinger. Leilendinge- og bygselvesenet kom således til å spille en stor rolle i våre forfedres økonomiske liv. Forholdet mellem den som eide jorden (jorddrotten) og leilendingen var fra først av et fritt kontraktsforhold, og det vedblev det også å være. Men leilendingene økonomiske stilling var ikke derfor bestandig like god. I tider da folkemengden økte og konkurransen om jorden med den, var det nok jorddrotten som høstet den største fordel av denne friheten. De eldste lover gav nøiaktige forskrifter om husene og feilendingenes plikter til å vedlikeholde dem, om opsigelse og faredager, men bygseltidens varighet og avgiftens størrelse var overlatt til partene selv å avgjøre. De gamle norske lovene kjenner ikke bygsel på livstid, bare på åremål, oprinnelig ett, senere tre år. 
     Landskyldene størrelse avhang av efterspørselen efter jord. Denne vokste op gjennem middelalderen helt til svartedauen. Landskylden blev derfor temmelig høi. I det 12. århundre var den gjennemsnittlig ca. 8 % av jordverdien. En av følgene av pesten var at jordprisene gikk sterkt ned. Prisene sank til under halvparten av det de hadde vært før pesten. Disse lave jordpriser holdt sig helt til inn i det 16. århundre. Nedgangen i jordprisene gikk hånd i hånd med en tilsvarende nedgang i inntektene av bygselgodset, som igjen skyldtes mangel på bygselmenn. For å få brukere til gårdene sine måtte jorddrottene sette ned landskylden til halvparten, eller undertiden helt ned til sjetteparten  av det den hadde vært tidligere. Det hendte også at gården blev ovenleilendingen for en brøkdel av den gamle landskyld, ja endog helt avgiftsfri mot at han tok på sig å sette i stand de forfalne hus. Først ved begynner av det 16. århundre blev efterspørselen efter jord så god at jorddrottene  kunde forsøke å bedre inntektene av sitt jordegods. Det blev visstnok ikke  om å forhøie landskylden. Det var ikke i jordeierens eller leilendingene rotere fordi den siden Magnus Lagabøters landslov var skattegrunnlag. 
     Leilendingen tok nu i almindelighet sin gård som arv efter faren. ber, den levetiden ut og overlot den på sine gamle dager. Dette faktiske livstids? og arvefeste var visstnok ofte sikret ved gjensidig muntlig eller skriftlig overenskomst. Av den grunn betraktet leilendingen gården som sin og landskylden som en grunnavgift, som ikke burde forhøies, men landsloven kjente fremdeles bare jordleie (bygsel) på åremål (tre år ad gangen), og dette gav efter hvert anledning til tvistigheter mellem jorddrott og leilending. 

Jordplansjen. 

     I store trekk gir jordplansjen oss en oversikt over eiendomsforholdet for hele bygden til nærmere bestemte tider. Plansjen er utarbeidet efter omtrent samme fremgangsmåte som den Lorens Berg har benyttet i sine bygdebøker. I Diplomatarium Norvegicum (forkortet DN), den store samling av gamle brev, får vi mange oplysninger om kjøp og salg av jordegods, gaver o.l. i middelalderen. Men den viktigste kilde til vårt bruk her er for den eldre tids vedkommende Biskop Eysteins Jordebog(1) over det geistlige gods i Oslo bispedømme i slutten av 1390-årene (trykt i Kr.a 1879). Denne jordebok blir også ukalt ”Den røde Bog” eller Rødeboken (RB), fordi den en tid var bundet inn i et rødt bind. 
     Det geistlige jordegods i Sem og Slagen hadde omkring år 1400? en samlet landskyld av ca. 65 markebol. 372 lauper smør og 23 skippund malt (2). Godset fordelte seg på de enkelte institusjoner således: 

                         Markebol  Lauper smør  Skippund malt 
 Sem kirke                 8            4 
 Slagen kirke              4            2 
 Lavranskirken i Tønsberg  9           35 
 Mariakirken i Tønsberg    2           10           1 
 Peterskirken i Tønsberg   2            5 
 Ramnes kirke              3                     1/2
 Bispestolen i Oslo        3            4 
 Olavsklostret i Tønsberg 29          296                    20 1/2
 Nonneseter kloster i Osl  2            5 
 Annet geistlig jordegods  3       10 1/2          1 1/2 
 65 372 23 

     Sammenligner vi denne landskyld med den som blev fastsatt i 1667, ser vi at den skylden som er angitt i Rødeboken er langt høiere. Bare smørskylden for kirkegodset alene utgjør ca. 400 bismerpund mer enn 100 % av bygdens jord i 1667. Vi må derfor anta at landskylden i Rødeboken skriver sig fra tiden før svartedauen. For å finne ut hvor stor prosent av bygdens jord kirkegodset representerte i 1400, har vi for dette og de følgende tversnitt holdt oss til den reviderte skyld i matrikkelen av 1667. Vi kommer da til at ca. 42 % var kirkegods. I nabobygdene Nøtterøy og Stokke utgjorde kirkegodset efter Bergs beregninger henholdsvis 50 og 36 %. 
     Sem kirke (til kirkenes jordegods medtas her også prestebordenes gods) eide følgende gårder eller gårdparter: Gulli, Rastad, Øvre og Nedre Lensberg, Smedsrød, Rygg, Hesby, Skjerpe u. Tom, Emmerød, Seerstad og Bruserød. Om den gamle Sem prestegård har vi ingen oplysninger fra gammel tid. Den har visstnok alltid vært en del av Sem kongsgård. 
     Slagen kirke: Sanderød, Gullerød, Lestestad,  Skoghenom (Høyføtt), Boberg og Brattås. 
     St. Laurentii kirke (Lavranskirken) : Nauen, Panne, Leneberg, Lille Lunden, Nordre Berg, Fresje, Tonestad u. Brekke, Røsland, Søndre Ilebrekke, Nordre Haslum, Mellem Rom (vestre), Stang, Nordre Teigen, Karlsvik, Ullevik, Lindum (u. Røren), Døsserød, Skjerpe u. Narverød og Sælgiordi i Sem sogn (forsvunnet navn). 
     Maria kirke (Vår Frue kirke): Tveiten, Gulli, bomseng, Store og Lille Lunden, Sondre Kjær, Stuverød, Skattevoll, Ullevik, Døsserød, Skjerpe u. Narverød og Eldines (Nes). 
     St. Peters kirke: Brekke, Røsland, Horgen, Mellem Rom (vestre), Rørås, Stusrød, Kartsvik, Nedre Råel, Sælgiordi og  Ængium i Sem sogn og Trondarud i Slagen (de tre siste er forsvunne gårdnavn). Fra omlag 1434 blev Peterskirken henlagt til Vår Frue kirkesogn. Den var i bruk til reformasjonen. 
     Ramnes kirke: Hesby, Tottestad u. Brekke, Lille Basberg, Gudulfs Room, Asmundrød og Baklutenom i Sem sogn (forsvunnet navn). 
     Bispestolen i Oslo: Horgen, Bakka (Bakkeskaug) og Råel. 
     St. Olavs klosters gårder er regnet op i gårdhistorien under Auli, som var klostrets ladegård. Foruten de der opregnede gårder kommer: Nauen, Nordre Rakkås, Nordre Basberg (visstnok den nuværende Haug-Basberg), Stusrød og de forsvunne navn Gunnars skere og Eilifs øynne i Sem sogn. Disse gårder var klostrets eiendom i 1400, men ikke 150 år senere. 
     Nonneseter kloster eide parter i Mellem Eik og Nedre Råel. 
     Annet geistlig jordegods: Borre kirke eide part i Stang. Løvøy kirke i Borre: Stang, Gauterød og Eilifs øynne (forsvunnet). Nykirke kirke: Gauterød. Stokke kirke: Danse Boom. Råde kirke: Ringehaug. Hellig Legeme alter: Søndre og Nordre Ringshaug. Mikials alter: Undrum og Rom. St. Stephans hospital i Tønsberg: bomseng, Kjær, Søndre Basberg og Ællidenes (Nes) (DN II, s. 119). 
 
     Krongodsets størrelse i bygden år 1400 kjenner vi ikke. Setter vi skylden for Sem kongsgård til halvparten av det den var efterat klostergodset blev lagt til Sem, får vi ca. 10 %. Men vi må anta at kongen også eide noe jordegods i kongsgårdens nærhet. 
     Vi kjenner heller ikke adelsgodsets størrelse, men av diplomer fra tiden før og efter 1400 og av jordebøker kan vi slutte oss til at adelen eide Aker og Husvik og parter i Eldre, Fadum, Grette, Hesby, Fresje, Søndre Kjær, Lofts-Eik, Store Oseberg og Vestre Rom. Dette gods anslår vi til ca. 5 %. 
Bondegodsets størrelse er også ukjent. Det er sannsynlig at Østre Eikeberg, Øvre?Lensberg, Rygg, Hesby, Søndre Kjær, Søndre Ilebrekke, Østre Roberg, Oseberg, Mellem Rom, Nordre Rørås og Narverød helt eller delvis var bondegods. Dette kan dreie sig om ca. 3 %. 
     De øvrige 40 % av byålens jord i 1400 må da fordeles mellem kronen, adelen og bøndene. Og av disse eide nok bøndene den største part. Dette gjelder særlig mindre gårder og dem som ikke er nevnt i de gamle kilder. 

1500-tallet. 
     Våre kilder til belysning av jordegodsets eiendomsforhold i det 16. århundre er få og utilstrekkelige. Det er kommet til noen nye diplomer, en jordebok fra 1456 over godset til adelsmannen Hartvig Krummedike (en svigersønn av Markvard Buck på Brunla gård i Brunlanes), Poul Huitfeldts stiftsbok over geistlig jordegods i Oslo og Hamar bispedømme 1574?77 (trykt i Oslo 1929), Laurentiuskirkens jordebok 1580 og en fortegnelse over Olavsklostrets jordegods i lensregnskapene 1616. 
     Det er liten bevegelse i eiendomshistorien i slutten av middelalderen. Kirkegodset økte jevnt inntil omkring midten av det 15. århundre. Den katolske kirke holdt da på å miste sitt grep i folket, og den tidligere iver efter å kjøpe sig sjelefrelse ved å gi bort jordegods til kirker og klostre slakket mer og mer av. Kirkegodset blev nærmest liggende som en størknet masse. Ved reformasjonens innførelse i landet i 1536 blev meget av kirkegodset inndratt under kronen, først og fremst klostrenes gods og det som tilhørte bispestolene. Ved tversnitt før og efter reformasjonen vil vi vise hvordan denne radikale handling kom til å berøre bygdens jord. 
     Tversnitt 1525. Kirkegodset er øket til 43 % av bygdens jord. Noen gårdparter som var kirkegods i 1400, er falt vekk, mens endel nye er kommet til. Eldre er blitt adelsgods i sin helhet. Olsrød tilhørte nu Manvikætten i Brunlanes. Husvik var derimot i 1525 blitt skjenket til Gråbrødreklostret i Tønsberg (DN XI, s. 416 og 7200. 
     Tversnitt 1540. Nu er kirkegodset redusert til 20 % ved at klostergodset og bispestolens jordegods er gått over til å bli krongods. Dette er derved øket til ca. 47 %. 

1600-tallet. 
     I lensregnskapenes jordebøker og odelsskattelister får vi så mange oplysninger om gårdene i bygden at vi allerede omkring 1625 kan gi et noenlunde nøiaktig billede av eiendomsforholdet. Men det er først i regnskapene for 1649 ?50 vi finner en fullstendig jordebok (3). Av denne får vi et litet inntrykk av hvorledes landskylden i mange tilfeller kunde være delt op i høist forskjellige skyldenheter (4) . Den samlede skyld i Sem herred utgjorde: 
 
Smør     Tunge    Huder  Skinn  Salt   Hugne bord Små sperrer  
507 bpd. 35 skpd. 21      10    5 lpd.   5          15  

Høns   Gjess   Penger
20       10    6 rdl.

     Efter landskyldtaksten av 1525 (den første) kan de forskjellige skyldenheter regnes om til smørskyld efter følgende forholdstall: 
     3 bismerpund smør hadde samme verdi som 
     1 skippund tunge, eller 
     2 huder (2 huder var lik 24 kalvskinn, 16 saueskinn, 8 gjeiteskinn eller 4 bukkeskinn), 
     2 skippund salt, 
     4 tylfter sagdeler (bugne bord) eller 
     2 riksdaler landskyldpenger. 
     Den samlede smørskyld for bygden blir efter dette ca. 775 bismerpund. 
     En ny landskyldtakst blev gitt i 1685. Denne nye takst blev så gjeldende til 1800-årene. Korn var ikke tatt med i denne, men det bestemtes at stiftamtmann og bisp årlig skulde fastsette korntaksten (kapitaltakst) i hvert sitt stift. Det blev samtidig endelig fastslått at hvis en av partene ønsket det, skulde landskylden alltid betales i penger. Efterpå falt snart betalingen in natura vekk. 
 
     I nedgangsårene efter svartedauen blev landskylden, som før nevnt, satt betraktelig ned. Denne reduksjon eller avkortning av landskylden fortsatte for enkelte gårders vedkommende helt til matrikuleringen i 1667. Noen eksempler fra vår bygd vil vise dette: 
                                1650:             1667: 
Tveitan 1612:3 bpd. smør og    3 bpd. smør og     3 bpd.  smør og 
             10 lpd. malt      1 skippund malt    3 lpd. tunge 
Aker    1632: 15 bpd. smør     15 ibpd. smør      3 bpd. smør og 2 skippund 
                                                  tunge(dvs. 9 bpd. smør) 
Sverstad 1614:6 bpd. smør      5 bpd. smør        4 1/2 bpd. smør 
Presterød 1613: 7 1/2 bpd.     7 1/2 bpd. smør    6 bpd. smør 
         smør og 5 lpd. malt 

     Ved matrikuleringen i 1667 fikk vi i Sem og Slagen en mere ensartet landskyld enn tidligere, idet denne blev omgjort til smør og tunge, d.v.s. de produkter som passet best i bygden. For Sem kongsgård blev skylden satt til 150 rdlr. Myndighetenes bestrebelser for å skaffe en riksmatrikkel var først og fremst ledet av ønsket om å få et høiere skattegrunnlag, men dette blev ikke alltid tilfelle. For Sem herreds vedkommende gikk skylden, omregnet til smørskyld, ned til ca. 710 bismerpund, d.v.s. en nedgang på ca. 65 bpd. fra 1650. Matrikkelen av 1667 blev stående ved makt helt til 1836. Det var kun noen ganske få mindre forandringer i begynnelsen av 1680?årene, vesentlig for kvernfosser. Det er i forhold til matrikkelen av 1667 vi har forsøkt å regne ut eiendomsprocenten i tiden 1400-1800. I nyere tid blev nok mange gårder forbedret ved nyrydning og bedre driftsmåte og kunde derfor betinge en høiere landskyld, men dette fremkaller neppe noe større misforhold når utregningen gjelder større godsmasser. 
Allerede tidlig treffer vi på inndelingen i gårdetall. Efter gårdetallet blev bl. a. leidangen utlignet. Vi har hørt om fullgårder. Halvgårder nevnes sjelden, men ødegårder oftere. Inndelingen i fullgårder og ødegårder i Sem treffer vi på i de første lensregnskaper for Tønsberg len, som begynner i 1593. I matrikkelen av 1667 er inndelingen i gårdetall utvidet til å omfatte juligårder, tredingsgårder, halvgårder, ødegarder og halvødegårder. I Sem var det, bortsett fra Sem kongsgård, 155 gårder, som fordeltes således på de enkelte grupper: 
 
                    Sem   Slagen   I alt 
Fullgårder (1/1)     29     21      50 
Tredingsgårder (3/4) 21     18      39 
Halvgårder (1/2)     10     15      25 
Ødegårder (1/4)       6     20      26 
Halvødegårder (1/8)   1     14            15

     Vi vender tilbake til jordplansjen og jordegodsets fordeling. I det 17. århundre viser plansjen følgende procenttall: 
                                                        Adelsgods    Byborger og 
       Kirkegods Krongods  og grevegods  embedsmenns gods  Bondegods 
 1625  15 %        51 %         9 %          4 %              21 % 
 1650  15 %        48 %         6 %         14 %              17 % 
 1675  14 %         3 %        35 %         30 %              18 % 

     Kirkegodset blev ytterligere redusert ved at kronen beslagla Tønsbergs prostigods i 1625. I 1660-årene blev også domkapitlets tre gårder i Sem, Søndre Undrum, Tollerød og Søndre Rom, lagt til kronen. Derved gikk krongodset tilsvarende op. 
     Til krongodset regnes også det gods som idet 17. århundre tilhørte lagstolene. Tønsberg lagstol eide parter i Haug?Basberg, Skogsrom (u. Østre Rom), Nordre Rørås og Karlsvik. Olsrød tilhørte nu Fredrikstad lagstol. Kongens store pengeforbruk gjorde at han blev nødt til å selge og pantsette sitt jordegods for å få penger i statskassen. Gunnarsbø solgte han til Anders Madsen i tiden omkring 1640. Det meste av Olavsklostrets tidligere jordegods blev pantsatt i 1615-46 og i 1659. Bortsett fra Preben van Ahnen på Fossnes var det mest Tunsbergborgere som forstrekte kongen med penger og fikk pant i jordegod i vår bygd. Noen av dem, som Anders Madsen og Henrich Hogenren, ble senere eier av pantegodset for godt. Ved grevskapets oprettelse i 1673 var det meste av krongodset tillagt dette. 
Adelsgods. Noe av det gods som i sin tid hadde tilhørt Krummedike, tilhørte i 1625 Klaus Brockenhuus, som ved giftermål var blitt eier av Fritsø-godset i Hedrum. I Broakenhuus' jordebok av 1625 regnes op parter i Nordre og Mellem Undrum, Undrumsholmen, Gulli. Øvre Lensberg, Nedre Hesby, Aker, Bjelland, Søndre Kjær, Horgen og Bollerød. Lensherren Gunde Lange, en senere eier av Fritsø?godset, eide i 1625 parter i Vestre Eikeberg, Emmerød, Søndre Feesje og Sanderød. Datteren Idde Lange på Falkensten i Borre var i 1650 eier av disse gårdparter foruten tre nye som var kommet til: Rastad, Gulli og Huseklepp. Preben von Ahnen eide i 1650 parter i Rastad, Fresti, øvre Grette, øvre Lensberg, Mellem og Nedre Hesby, Bjelland, øde Kongsmerke u. Stusrød, øde Bakkeskaug og øde Tverved. En ganske liten part av von Ahnens jordegods i Sem tilhørte i 1675 svigersønnen Johan Richard von Buchwaldt, b1. a. de to Hesbygårder. 
     Adelsgodset svant således efter hvert inn. I stedet fikk vi ved grevskapets oprettelse en ny form for adelsgods, som vi senere kaller grevegods. Dette er normere omtalt under Jarlsberg hovedgård. 
     I 1625 er det kommet til en ny klasse som eide jordegods i bygden, nemlig byborgere og ombodsmenn. Den opgangsperiode i Tønsbergs handel og skibsfart som begynte i slutten av det 16. og fortsatte inn i det 17. århundre, hadde bragt byborgerne en del kapital som de ikke trengte til sine forretninger, og som de fant sikker plasering for i jordegods. Det var særlig store gårder med god skog de søkte å bli eiere av, men også mindre gårder i byens nærhet var eftertraktet. Av byborgerne var det i 1625 Lucie Hanedatter, enke efter borgermester Iver Vielsen, som eide mest jordegods i bygden, og hun økte dette efter hvert. Anders Madsen (se om ham under Gunnarsbø) kom til omlag 1640 og var i 1650 nr. 1, med Lucie Hanedatter som nr. 2. Madsen blev den rikeste av de byborgere som eide jord i bygden. I 1650 var han interessert i Gunnarsbø, Østre Eikeberg, Mellem Fadum, Nedre Grette, Mellem Berg og Nordre Fresje. Senere kom mange flere til. Hans enke opføres i 1681 som eier av 44 gårder eller gårdparter i Sem og Slagen. Til å begynne med var det ikke mange ombodsmenn som eide gårder i vår bygd. Presten Oluf Prytz i Sandar kjøpte Aker i 1632 av Klaus Brockenhuus. 
     Bondegodset holdt sig praktisk talt uforandret hele perioden. De bønder i bygden som satt best i det økonomisk var i 1625 menn som Kristen Tveiten, Oluf Vermeli, Håvard Nordre Hesby, Tarald Brekke, Oluf Nordre Ilebrekke, Oluf Søndre Hassum, Halvor Røren og Løyen Nes. Av disse var Oluf Vermeli, Halvor Røren og Løyen Nes leilendinger. De eide intet i den gården de bodde på, men endel i andre gårder. Dette viser at en leilendings kår på den tid ikke alltid var så dårlig som en skulde tro. Et annet forhold fra denne periode er hvorledes en gård kunde ha mange eiere, noe som også er kjent fra eldre tid. Det var f. eks. 8 som eide Mellem Rørås i 1618. I 1650 finner vi fem eiere av Øvre Lensberg og Søndre Fadum. Fire eiere hadde Fresti, Lofs?Eik, Horgen og nisen. I slike tilfeller var det oftest den som eide den største part som hadde retten til å bygsle bort gården (rådde bygselen). Selveierprocenten var 8 i 1625, 10 i 1650 og 9 i 1675. 

1700-tallet. 
     I 1690-årene blev flere gårder i bygden liggende øde, og det var ikke mulig å få noen til å bygsle dem, selv med løfte om ganske store lempninger i de årlige avgifter. Straks efter århundreskiftet blev forholdet bedre og det kom atter leilendinger på de øde gårder. Men så kom den store nordiske krig 1709-20 (Elleveårskrigen) og bragte nye byrder. Den tid som fulgte derefter synes  å ha vært en ganske god tid for bøndene i vår bygd. 
     Det store jordegods som Anders Madsen hadde samlet blev ved enkens død i 1698 for det meste overtatt av sønnen kancelliråd og amtmann Mathias de Tonsberg og datterens svigersønn, generalløitnant Hans Ernst Tritsch. Den førstes gods blev straks solgt, mens Tritschlers ved hans død i 1718 kom over til svigersønnen, etatsråd von Gabel. Et par år senere blev også dette gods solgt. 
     Oslo hospitals 17 gårder eller gårdparter i bygden blev solgt ved auksjon i 1736. Greven som eide Sem og Slagen kirker, solgte kirkenes parter i Sverstad, Rygg og Høyføtt i 1750-årene. 
     Grevegodset blev forøket litt i første halvdel av det 18. århundre, men ved auksjon i desember 1750 blev en stor del av grevens gods solgt. Noen få gårder blev også solgt senere i 1750-årene. 
     Av byborgerne kjøpte toller Mads Gregersen og hans svigerinne Kirsten Jensdatter en del. Hun overtok senere også noe av svogerens gods og blev efter hvert en stor jordegodseier. Efter hennes død i 1758 blev det meste straks solgt. Ved alle de her nevnte salg var det som regel oppsitteren eller andre bønder som kjøpte jordegodset. 
     Krongods kommer igjen tilsyne på jordplansjen i 1750. Foruten Olsrød var det Vallø saltverks jordeiendommer, som da tilhørte kronen. 
     Utviklingen i .det 18. århundre viser sig på jordplansjen således: 
                                   Byborger og 
      Kirkegods Krongods Grevegods embedsmenns gods Bondegods 
1700     14 %               37 %      29 %              20 %   
1750     10 %     1 %       26 %      16 %              47 % 

1800-tallet. 
     Landets økonomiske fremgang i annen halvdel av det 18. århundre kom også jordbruket til gode. Fremgangen kulminerte imidlertid like etter århundreskiftet og det kom tunge år. Vi fikk syvårskrigen 1807-14  og uår og store skatter med den. Nøden fortsatte også i de nærmeste årene efter 1814. Pengevesenet kom i ulage. Den gamle pengeverdi sank i krigsårene, og i 1833 fikk vi en ny riksbankdaleren, som deltes i 6 mark (ort) a 16 skilling. I 1816 fikk vi speciedaler (deltes i 5 mark a 24 sk.). 
     Bøndenes selveierstand gikk imidlertid jevnt frem. Kirkegodset blev redusert til en brøkdel. Like etter 1800 begynte salget av kirkegodset i bygden. 
     Det meste blev solgt i 1802-03, 1837 og siste halvdel av 1840-årene. Det som var igjen blev solgt i annen halvdel av det 19. århundre, bortsett fra noen ganske små parter (løs landskyld), som ikke er blitt solgt eller innløst. Krongodset forsvinner igjen ved at både Olsrød og Vallø saltverk blev solgt til byborgere. Grevegodset er, med undtagelse av noen gårder som blev solgt i 1750?årene, praktisk talt uforandret. Byborgernes gods likeså. 
     Tversnittet for 1850 er utregnet i forhold til den nye matrikkel av 1838. I denne er den gamle landskyld blitt avløst med speciedaler, mark og skilling. Samtidig har en revisjon funnet sted. Derved er det opstått en liten forskyvning i eiendomsverdien i forhold til tversnittet for 1800. De to tversnitt viser følgende tall: 
                                                                        Byborger og 
       Kirkegods Krongods Grevegods embedsmenns gods Bondegods 
 1800     8 %       1 %      25 %      10 %            56% 
 1850                        21 %       6 %            73 % 

     Straks efter 1900 blev den jordeiendom som tidligere hadde tilhørt Vallø saltverk opstykket og solgt. Noen år senere blev også efter hvert det gneste av grevegodset solgt til opsitterne. Derved er Jarlsberg hovedgård med leilendingsbruk og husmannsplasser blitt redusert så den nu bare utgjør ca. 10 % av bygdens jord, hvorav den overveiende del ligger i Sem hovedsogn. 

     Foruten de anførte jordebøker og matrikler og Lorens Bergs bygdebøker er især følgende verker benyttet: Oscar Albert Johnsen: Norges bønder, Kna 1919, 2. utg. 1936;  Tønsbergs Historie I-II, Oslo 1929 og 1934, og samme forfatter, Norges folk i middelalderen, Nordisk Kultur II, s. 58-105. O. Rygh: Norske Gaardnavne, Sjette Bind: Jarlsberg og Larviks Amt, Kr.a 1907. Roar Tank: Jarlsberg hovedgård, Oslo 1930; Dronning Asa, Vestfoldminne, Annet bind, s. 441 flg.; En Vestfoldbygds tilblivelse (Sem og Slagen), Vestfoldminne, tredje bind, s. 121 flg. 
 
 

 
Noter 
 
1.  Oslobispen Eystein var sønn av den rike storbonde Aslak Steinarsson på Skåne i Nykirke. 
2.  1 mark var på 8 øre, 1 øre på 3 ørtuger og 1 ørtug på 20 penninger. Derav kom landskyldbenevnelsen markebol, øresbol (aurabol), ørtugsbol og penningbol. 
1 laup (løp) smør = 3 bismerpund, 1 bismerpund = 24 merker. 1 skippund (almindelig skrevet bare pund) malt = 4 fjerdinger eller 20 lispund, 1 lispund = 36 merker. 

3. Gårdene på Bytangen, Gunnarsbø og Sem kongsgård er ikke medtatt i jordeboken for 1650. I den efterfølgende utregning er skylden for disse gårder tatt fra matrikkelen av 1667. 

4.  Tunge (av tynge eller tyngde i motsetning til ”lette” ) var betegnelsen på alt slags korn, mel og malt efter vekt. Korn efter mål, fortrinsvis rug og bygg (også kalt hommelkorn). Den gamle korntønne var på 6 skjepper og 12 lettinger, fra 1698 8 skjepper. En fullgård skulde holde 2 skippund tunge i skyld. Mynt: 1 riksdlr, = 6 mark (ort) = 98 skilling (vanlig fra 1625 av, tidligere vekslende fra 48-100 skilling på riksdaleren, sa O. A. Johnsen i ”Heimen”, 6. bd., s. 149-152; jfr. Arent Berntsen Bergen, Danmarckis og Norgis Fructbar Herlighed, s. 564). Pengeskyld var merke på at jordveien en tid hadde vært underbruk. 

 
 
 
 

 

Gå til: | Toppen | Forside | Innhold | < forrige | neste >