HVE Skriftserien
Biblioteket
Høgskolen i Vestfolds skriftserie : utgivelser i 2002

Agnete Andersen Bueie:

Lærebokvalg - en formalisert og systematisk prosess?

En undersøkelse av valg av lærebøker for norskfaget i den videregående skolen

Tilgjengelig i fulltekst topp

Høgskolen i Vestfold, Rapport 11/2002
79 s.

ISBN: 82-7860-074-0 (Papirutgave)
ISBN: 82-7860-080-5 (Nettutgave)

 
Om rapporten: 

Rapporten fokuserer på valg av lærebøker for norskfaget i den videregående skole. Prosjektet har som mål å belyse hvilken kompetanse lærerne har i å vurdere lærebøker, hvem som har innflytelse på valg av lærebøker, hvordan lærerne ser på opphevingen av godkjenningsordningen, hvilke prosedyrer som ligger til grunn for valg av læreverk og hvilke kriterier som vektlegges ved valg av læreverk. Prosjektet bygger på materiale fra ca 400 norsklærere fra hele landet. 
Undersøkelsen viser bl.a. at relativt få skoler har en strategi for valg av lærebøker. Det er også få skoler og norskseksjoner som har utarbeidet vurderingskriterier som ligger til grunn for valg av lærebøker. Valg av lærebøker skjer før skolestart, og valg skjer hovedsakelig etter en vurdering av flere læreverk. En stor andel av lærerne sier at de samarbeider med kollegaer i valgprosessen. 
Opphevingen av godkjenningsordningen har i liten grad fått konsekvenser for valg av lærebøker.

Rapporten inngår i det tre-årige forskningsprosjektet Valg, vurdering og kvalitetsutvikling av lærebøker og andre læremidler, finansiert av UFD og Norsk faglitterær forfatter- og oversetterforening (NFF). Forskningsprosjektet er et samarbeid mellom UFD ved Læringssenteret, Den norske Forleggerforening, NFF og Høgskolen i Vestfold. Målsettingen med prosjektet er å skaffe ny kunnskap om hvordan lærebøker velges og brukes i grunnskolen og i videregående opplæring, samt å analysere kvalitet og kvalitetsutvikling i eksisterende læreverk.

Om forfatteren: 

Agnete Andersen Bueie er ansatt ved Asker Videregående skole. 

 
Copyright:
Forfatteren/Høgskolen i Vestfold 

Denne publikasjonen er tilgjengelig i fulltekst topp


[ Tilbake til publikasjons-/bestillingsliste ]

topp

Høgskolen i Vestfold    Skriftserien    Biblioteket
Oppdatert: 4.11.2002
Ansvarlig: nettbibl@hive.no