HVE Skriftserien
Biblioteket
Skriftserien ved Høgskolen i Vestfold Høgskolen i Vestfolds skriftserie : utgivelser i 1999

Olav Prestvik og Dagfinn Trømborg

Undervisning i geofaglige emner

Etterutdanningskurs i natur- og miljøfag

Tilgjengelig i fulltekst topp

Rapport 3/99

Sider: 52 s.

Copyright: Forfatterne/Høgskolen i Vestfold

Om rapporten:

Målsettingen med kurset og kursheftet er å legge til rette for en undervisning som kan gi elevene kunnskap og erfaring slik at de utvikler en innsikt om sammenhengene i naturen. En av veiene for å oppnå dette er å knytte geologi til økologiske emner. For berggrunnen er det lagt vekt på å vise egenskaper som virker inn på forholdene for plantevekst. I tillegg nevnes en rekke bruksegenskaper hos de forskjellige bergartene – egenskaper som bør trekkes fram i undervisningen. Det er avgjørende at læreren får nødvendig faglig hjelp lokalt for å kunne velge ut bergarter og undervisningslokaliteter som egner seg for undervisningen.

Heftet inneholder en gjennomgang av de viktigste avsetningstypene for løsmasser i landet. Det er et stort behov for kunnskap om jordarter både i biologisk og teknisk sammenheng. Også når det gjelder jord, må en forenkle og ta utgangspunkt i lokale forhold.

Kapitlet «Jordbunn og plantevekst» prøver å gi et systematisk grunnlag for å kunne belyse sammenhenger mellom naturgrunnlaget og vegetasjonen i undervisningen.

Heftet inneholder forslag til øvelser som kan egne seg for elever i ungdomsskolen, men som også bør kunne tilpasses elever på andre klassetrinn.
 

Om forfatterene: Olav Prestvik (cand. agric og dr. scient) er statskonsulent ved Institutt for jord- og vannfag, Norges Landbrukshøgskole. Han er opptatt av formidling av kunnskap om naturgrunnlaget og har skrevet innføringsbøker om klima, berggrunn, løsavsetninger, jordmonn og vann.

Dagfinn Trømborg (cand. real) er førsteamanuensis ved Høgskolen i Vestfold, Avdeling for Lærerutdanning. Han har engasjert seg i utdanning av lærere i naturgeografi og den delen av naturfaget som utgjøres av naturgrunnlaget. Han har skrevet flere lærebøker og populærvitenskapelige bøker
 

Denne publikasjonen er tilgjengelig i fulltekst topp

[ Tilbake til publikasjons-/bestillingsliste ]

topp

Høgskolen i Vestfold    Skriftserien    Biblioteket
Sist oppdatert: 1. mars 1999
Ansvarlig: Lars.Egeland@hive.no