HVE Skriftserien
Biblioteket
Skriftserien ved Høgskolen i Vestfold Høgskolen i Vestfolds skriftserie : utgivelser i 1997

Einar Berggraf Jacobsen

Ballspill på lag i kroppsøving og barneidrett

Utprøving av ulike undervisningsopplegg

Rapport 7/97

Sider: 223 + vedlegg
ISBN: 82-7860-013-9
Copyright: Forfatteren/Høgskolen i Vestfold

Det finnes en rekke studier som viser at ballspill på lag - med et innebygd sosialt samspill - har stor utbredelse i skolens kroppsøving og i barneidretten, både her i landet og internasjonalt. Selv om denne virksomheten representerer et betydelig element i de unges oppvekstmiljø, er det likevel få eller ingen studier som har rettet oppmerksomheten mot det pedagogiske innholdet i denne virksomheten.

I sitt arbeid har forfatteren tatt utgangspunkt i intensjoner og mål med organisert idrettslig virksomhet for de unge, og han har gjort disse målbare gjennom mengde på teknikk-øving og kropps-forflytning samt grad av delaktighets-opplevelse i ballspill på lag. I forhold til målene har han deretter undersøkt effekter ved forskjellige undervisningsopplegg der lag- og banestørrelsen har variert.

Resultatene av undersøkelsen viser at optimal lagstørrelse - med tilhørende banestørrelse - i noen grad er avhengig av formålet med virksomheten. I forhold til de oppstilte mål og i en sammenligning med de lagstørrelser som i dag er vanlig ved ballspill for unge, synes likevel de fleste fordeler å være knyttet til mindre lag med dertil passende lagstørrelse. Dette gjelder både i et gruppedynamisk og et praktisk pedagogisk perspektiv.

Presentasjon av forfatteren:

Einar Bergraf Jacobsen er ansatt som dosent i pedagogikk ved HVE. Han har tidligere vært dosent i idrettslige fag ved Norges Idrettshøgskole. Med bakgrunn i fagene pedagogikk og idrett har han med avhandlingen "Ballspill på lag", disputert for den filosofiske doktorgrad ved Det utdanningsvitenskapelige fakultet, Universitet i Oslo.

Se BIBSYS-posten for denne publikasjonen topp

[ Tilbake til publikasjons-/bestillingsliste ]

topp

Høgskolen i Vestfold    Skriftserien    Biblioteket
Sist oppdatert: 24. september 1997
Ansvarlig: Kjell.O.Jahr@hive.no