HVE Skriftserien
Biblioteket
Skriftserien ved Høgskolen i Vestfold Høgskolen i Vestfolds skriftserie : utgivelser i 1997

Gerd Ungersnæss Iskov

Veiledning til helsepersonell - intensjoner og realiteter

En intervjuundersøkelse blant sykepleiere og ledere av sykepleie om deres erfaringer fra faglig veiledning

Rapport 10/97

Sider: 86 s. + vedlegg
ISBN:
Copyright: Forfatteren/Høgskolen i Vestfold

Forfatterens presentasjon av rapporten:

Prosjektets arbeidshypotese: Faglig veiledning til helsepersonell styrker deres faglige selvtillit, ansvarlighet og selvstendighet i forhold til aktuelle verdisystem. Gjennom refleksjon over og bearbeiding av situasjoner fra praksis blir faglig og personlig kunnskap bevisstgjort og videreutviklet. Dette kan føre til handlingsendring. Det er sannsynlig at vi gjennom faglig veiledning kan minske faren for utbrenning og den hyppige utskiftingen av personell i utsatte avdelinger. Dette vil kunne bedre kvaliteten på helsetjenester.
Prosjektets mål: Prosjektets mål er for det første å undersøke om de intensjonene vi har med faglig veiledning til helsepersonell er i overensstemmelse med de erfaringene og den nytteverdien helsepersonell selv opplever. For det andre er det et mål å gi forskjellige institusjoner i helsevesnet bidrag til en faglig begrunnelse når de tar stilling til om de skal finansiere faglig veiledning til helsepersonell.
Målgrupper: Målgrupper for dette arbeidet er fortrinnsvis helsepersonell, deres arbeidsgivere og personer som på forskjellig vis og i forskjellige sammenhenger arbeider med og/eller nyttiggjør seg faglig veiledning. Også andre profesjoner som arbeider med mennesker i forskjellige sammenhenger vil kunne ha nytte av å lese rapporten.
Datainnsamling, analyse og drøfting: Datagrunnlaget er samlet inn ved hjelp av halvstrukturerte kvalitative intervjuer. Intervjuguiden tar utgangspunkt i fire intensjoner om hva jeg forventer at faglig veiledning skal resultere i. Disse er formulert som påstander og inngår som hypoteser i undersøkelsen. Analysen tar utgangspunkt i Steinar Kvales metode for analyse av kvalitative forskningsintervjuer. Drøfting av funn foregår fortløpende. I tillegg har jeg ved gjennomgang av data utarbeidet tre kategorier for hver av de undersøkte intensjonene for veiledning. Data som kommer frem her er visualisert i oversiktlige diagrammer.
Resultater: De undersøkte intensjonene for veiledning er utarbeidet i forhold til forskjellige metoder/modeller for veiledning. Følgende fire intensjoner er undersøkt:
  • Gjennom å delta i faglig veiledning over tid styrker kandidaten sin faglige selvtillit
  • Gjennom å delta i faglig veiledning over tid bevisstgjør og videreutvikler kandidaten sin ansvarlighet
  • Gjennom å delta i faglig veiledning over tid videreutvikler kandidaten innsikt i egne reaksjoner og følelsesmessige opplevelser fra arbeidssituasjoner
  • Gjennom tilbud om og deltaking i faglig veiledning over tid forebygges utbrenning og turnover hos helsepersonell

Alle intensjonene får støtte fra respondentene. Dette gjelder både sykepleiere og ledere av sykepleie. Det ser også ut til at de forventningene ledere har til effekten av veiledning i forhold til de av deres personell som deltar, er i overensstemmelse med den effekten personellet selv opplever ved å delta i faglig veiledning. Resultatene av undersøkelsen tyder på at faglig veileding til helsepersonell vil kunne være en nyttig og økonomisk forsvarlig investering for arbeidsgivere i helsesektoren.

Om forfatteren:

Gerd Ungersnæss Iskov er høgskolelektor ved Høgskolen i Vestfold, avd. for helsefag. Hun er sykepleier med videreutdanning i psykiatrisk sykepleie, administrasjon, veiledning og hovedfag i pedagogikk.

[ Tilbake til publikasjons-/bestillingsliste ]

topp

Høgskolen i Vestfold    Skriftserien    Biblioteket
Sist oppdatert: 23. oktober 1997
Ansvarlig: Kjell.O.Jahr@hive.no