HVE Skriftserien
Biblioteket
Skriftserien ved Høgskolen i Vestfold Høgskolen i Vestfolds skriftserie : utgivelser i 2001

Eystein Raude: 

Representerte opprettelsen av Institutt for teoretisk astrofysikk ved Universitetet I oslo et nytt paradigme i astronomien ? 
Vitenskapsteoretisk essay. Levert som obligatorisk oppgave i forbindelse med dr. scientgrads-studiet ved UiO. 

Tønsberg: Høgskolen i Vestfold,  2001
Notat 3/2001
28 s. 

Tilgjengelig i fulltekst topp

Om notatet: 

Hva er vitenskap og hvordan utvikler den seg? Dette er spørsmål som vitenskapsteorien beskjeftiger seg. Bare det andre spørsmålet behandles i det foreliggende essay. Det er ikke vitenskap generelt, men naturvitenskap og spesielt astronomien. På midten av 1930 – tallet ble det opprettet et institutt for teoretisk astrofysikk i Oslo, det nåværende Svein Rosselands hus, med ikke ubetydelig moralsk og økonomisk støtte fra The Rockefeller Foundation. Med opprettelsen av dette institutt, det første i sitt slag i verden, startet en ny æra innenfor astronomien, og essayet forsøker å belegge at nettopp denne opprettelsen representerte et nytt paradigme (forbilde, mønster; vedtatt maksime, grunnsetning i en vitenskap) i astronomien. Forfatteren benytter Thomas S. Kuhn’s teser om vitenskaplige revolusjoners strukturer (The Structure of Scientific Revolutions (1962)) til formålet.  

Om forfatteren:

Klikk for å forstørre

Forfatteren er høgskolelektor i matematikk ved Høgskolen i Vestfold og arbeider ved avdeling for   Lærerutdanning. Han har også astronomi, fysikk (hovedfag ) og musikk i fagkretsen. Han har sin      utdannelse fra Universitetene i Oslo og Stockholm, Høgskolen i Vestfold, avd. for Lærerutdanning (musikk)  og Stockholms Lärarhögskola (praktisk pedagogisk utdanning). Forfatteren har undervisningserfaring fra   spesial- ungdoms- og videregående skole. 


 

Copyright: Forfatteren/Høgskolen i Vestfold 

Denne publikasjonen er tilgjengelig i fulltekst topp

 

[ Tilbake til publikasjons-/bestillingsliste ]

topp

Høgskolen i Vestfold    Skriftserien    Biblioteket
Sist oppdatert: 19.1.2001
Ansvarlig: Lars.Egeland@hive.no