HVE Skriftserien
Biblioteket
Høgskolen i Vestfolds skriftserie : utgivelser i 1999

Halvdan Eikeland: 
Historiebevissthet som politisk problem: Tysk antisemittisme som årsak til holocaust. 
Presentasjon av en hovedtese hos Daniel Jonah Goldhagen og analyse av den tyske debatten. 

Tilgjengelig i fulltekst topp

Høgskolen i Vestfold / Notat 4/99


Om notatet:

I 1996 publiserte den amerikanske historiker Daniel Jonah Goldhagen sin avhandling “Hitler’s Willing Executioners. Ordinary Germans and the Holocaust” . Avhandlingen førte til en omfattende og skarp debatt i Tyskland, og ble den andre ‘Historikerstreit’ i løpet av den siste 10-årsperioden. Begrepet ‘Historikerstreit’ betegnet på 1980-tallet konflikten som oppstod da en gruppe tyske historikere  prøvde å ‘normalisere’ og relativisere nazi-forbrytelsene, bl.a. ved å vise til at forbrytelsene under Stalin var minst like omfattende og graverende. Blant andre var Jürgen Habermas motstander av et slikt syn; han mente at forbrytelsene mot jødene under det nasjonalsosialistiske regimet var så spesielle at de ikke kunne sammenliknes med handlingene under andre terrorregimer. Historiefilosofisk dreide debatten seg om en historistisk tese om at nasjonalsosialismen måtte betraktes som en epoke som kunne forstås ut fra sin historiske sammenheng. 

En anmeldelse av Goldhagens bok som Volker Ullrich hadde i “Die Zeit” 12. april 1996, innledet den omfattende debatten. Ullrich  sammenfatter de viktigste tesene til Goldhagen:  Hvordan var holocaust  mulig? Hvorfor skjedde det nettopp i Tyskland?

Ifølge Goldhagen var morderne ‘ganske vanlige tyskere’ som frivillig og lystbetont gjennomførte sine handlinger. Hovedårsaken var den tyske antisemittisme, som hadde gjennomsyret det tyske samfunn siden 1800-tallet, og jødemordet ble ifølge Goldhagen tyskernes ‘nasjonale prosjekt’. 

Ullrich stiller seg imidlertid ikke ukritisk til Goldhagens teser: En må stille spørsmål om den tyske antisemittisme virkelig skilte seg så sterkt som Goldhagen hevdet, fra antisemittismen i andre land. En burde også stille spørsmål om det tyske samfunn virkelig var så sterkt gjennomsyret av antisemittisme. 

Goldhagens tese om tysk antisemittisme som hovedårsak til holocaust reiser spørsmål om et folks historiebevissthet. Den tyske historiker og historiedidaktiker Karl-Ernst Jeismann bidro gjennom en rekke arbeid på 1970-tallet til at begrepet ’historiebevissthet’ ble et nøkkelbegrep innenfor historiedidaktikken. 

Goldhagen er opptatt av de folkelige og historisk baserte oppfatninger om jødene i det tyske samfunn: m.a.o. det tyske folks hverdagsbevissthet. I første hoveddel av notatet tar Eikeland opp to spørsmål knyttet til Goldhagens arbeid:

1. Hvordan beskriver Goldhagen de folkelige og historisk baserte oppfatningene om jødene? Følgende delspørsmål vil bli belyst: 
1.1.  Hva var innholdet i de historiske forestillinger om jødene på 1800- og 1900- 
        tallet i Tyskland?
1.2.  Hvordan utviklet oppfatningene seg ? 
1.3.  Hvilken funksjon hadde de historiske forestillingene?
2. Hvordan var reaksjonene på Goldhagens hovedtese om tysk antisemittisme som årsak til holocaust? 

I andre hoveddel  drøfter Eikeland det historiedidaktiske teorigrunnlaget for hans presentasjon av Goldhagen-debatten: Hvordan har Karl-Ernst Jeismanns basisbegrep ’historiebevissthet’ og hans  forskningsprogram knyttet til historiebevissthet fungert som analyseredskap? I nær sammenheng med drøftingen oppsummerer Eikeland i tredje del  hva den tyske debatten om Goldhagens bok kan fortelle om tysk historieforskning og historieformidling og det historisk-politiske bevissthetsnivå i dagens Tyskland. 

Om forfatteren: 
Førsteamanuensis Halvdan Eikeland ble ansatt ved Eik    Lærerhøgskole i 1966, der han arbeidet fram til 1994.  Han har i de siste årene arbeidet ved Seksjon for  historie, Avdeling for Samfunnsfag ved Høgskolen i    Vestfold. Han underviser mye i nyere norsk historie, Afrikas historie,  historiedidaktikk og metodelære. Han tok den filosofiske doktorgraden ved NTNU høsten 1999. Notatet er basert på hans prøveforelesning. Også selve doktorarbeidet er publisert i HVEs skriftserie. 

Copyright: Forfatteren/Høgskolen i Vestfold 
   

Tilgjengelig i fulltekst topp

  [ Tilbake til publikasjons-/bestillingsliste ]

topp

Høgskolen i Vestfold    Skriftserien    Biblioteket
Sist oppdatert: 14.12.1999
Ansvarlig: nettbibl@hive.no