HVE
innhold forrige neste

8. Budsjetter og langsiktig strategi

8.1. Behandling av budsjett og langtidsplaner

Høgskolens samlede satsing på IT skal synliggjøres ved budsjettering. Høgskolens IT-løsninger skal være helhetlige og kostnadseffektive. En overordnet styring av IT-satsingen er det viktigste virkemidlet høgskolen har for bedre å kunne oppnå sine mål. IT-leder utarbeider budsjettforslag til høgskoledirektøren, og IT-leder har innkjøpsansvar for IT-utstyr. Avdelingene og de ulike administrative virksomhetene i høgskolen, fremmer forslag til IT-investeringer overfor IT-leder.

IT-leders budsjettforslag skal omfatte både utstyr og felles programvare. Felles tilbud til faglig programvare skal videreutvikles over tid i tråd med avdelingenes behov.

Anskaffelse av IT-utstyr og programvare som er spesiell for enkelte avdelinger (datamaskiner på spesiallaboratorier, faglig programvare, pedagogisk programvare), må nødvendigvis styres og budsjetteres av den enkelte avdeling. IT-leders budsjettforslag behandles av IT-utvalget som deretter gir sine anbefalinger til Høgskoledirektøren.

8.2. Prinsipper for økonomisk satsing på IT

Høgskolen sliter i dag med en del gammelt IT-utstyr. Det har ikke vært økonomisk mulig å holde tempoet i utskiftninger så høyt som ønskelig selv om "skippertak"-innkjøp til tider har vært foretatt. Det er viktig å holde nivået på utskifting av programvare, IT-utstyr og infrastruktur på et visst nivå over tid, for å hindre at IT-utstyr blir "gammelt" samtidig. Fleksibiliteten bevares ved at det kan omdisponeres IT-utstyr etter den enkeltes behov og krav til utstyr på studentlaboratorier.

Investeringer på IT-siden må hele tiden vurderes opp i mot vedlikehold- og support-utgifter.

8.3. Prioriteringer / Langtidsbudsjett

Det er viktig at det avsettes faste årvisse beløp til IT-formål i høgskolens budsjetter. Beløpene bør være så forutsigbare, slik at planleggingen av investeringer og oppgraderinger på IT kan bli best mulig. IT-utvalget mener at en årlig institusjonsavsetning på 2% av høgskolens driftsramme til generelle datalaboratorium, ansattemaskiner, generell programvare og til investeringer i nettverksadministrasjon / infrastruktur vil kunne opprettholde et riktig og forsvarlig nivå på IT-satsningen ved Høgskolen i Vestfold.

Årlige avsatte budsjettmidler deles i fem grupper. (Prioriteringene / behovene må revideres årlig).

  1. Opplæring i generell programvare
  2. Investeringer i nettadministrasjon / infrastruktur
  3. Investeringer i generelle programmer
  4. IT-utstyr til generelle datalaboratorier
  5. IT-utstyr til ansatte

Opplæring i generell programvare.

Opplæring av ansatte i bruk av Office-programvare, Internet og e-post, slik at de naturlig integrerer IT i studium, all faglig virksomhet og det daglige arbeidet ved Høgskolen.

Investeringer i nettadministrasjon / infrastruktur

IT-gruppa fortsetter sin strategi med å investere i infrastruktur og nettadministrasjonsutstyr for rasjonell drift av nettverket. Mye av kablingen ved Høgskolen er basert på koaksial. Det er økende bruk av tyngre / større applikasjoner, samt at datatrafikken internt og eksternt er økende. Belastningen på datanettet øker vesentlig og dette fører til kollisjoner på nettet som setter ned ytelsen. Dette gjør at vi etterhvert nærmer oss kapasitetsgrensen for nettverket slik som det er konfigurert i dag. Ved forstyrrelser av ymse slag blir dessuten svært mange av brukerne rammet og servicebehovet stort. Behov for mer dynamisk administrasjon av nettverket og nettovervåkning er påkrevet, samt oppgradering av infrastrukturen.

Investeringer i generelle programmer

Office-pakken består av programmene Word, Excel, Access og Powerpoint. Programmet brukes til undervisning. På datalaboratorier og hos noen få av det faglige personale brukes det Word6, ellers brukes det Word2. Behovet for oppgradering av standard generell programvare hos ansatte er stort. Denne oppgraderingen gjelder ansatte ved Høgskolen som har maskinkapasitet og behov for office-programvare.

IT-utstyr til generelle datalaboratorier

Ved Høgskolen i Vestfold er det tilsammen åtte felles generelle datalaboratorier. Det er fire datalaboratorier i Borre, tre på Eik og en i Tønsberg. For å opprettholde standarden på datalaboratoriene ved Høgskolen i Vestfold og for at skolen skal ha et godt undervisningstilbud, må vi skifte ut et datalaboratorie i året på studiested Borre og tilnærmet hvert annet år ved studiested Eik. (Utskiftingstakten må revurderes ved flytting av avd. HE til Borre). "Gamle" utskiftede maskiner på datalaboratorier kan benyttes til oppgradering av studentarbeidsplasser og/eller til maskiner for ansatte.

Hvert år er det økende bruk av datamaskiner i undervisning og studentene må bruke betydelig med tid på datalaboratoriene til egenarbeid som f.eks. oppgaver, lære seg programmer i undervisning, prosjekter, osv.

IT-utstyr til ansatte

Høgskolen i Vestfold har ca. 270 ansatte med svært varierende behov for datakapasitet. Det er stort behov for årlige investeringer i ansattes dataarbeidsplasser. Ansatte ved høgskolen har behov for maskiner med egnet kapasitet og utrustning til generelle programmer og til spesial programmer. Ved faste årlige innkjøp og intern bytting kan Høgskolen imøtekomme dette behovet.

Antatt levetid pr. PC: 5 år. Dette vil si at det må kjøpes inn ca. 50 PC'er hvert år. I tillegg kommer bl.a. skrivere.

innhold
topp
forrige neste