HVE
innhold forrige neste

4. Infrastruktur og datautstyr

4.1. Lokale datanett (Local area network - LAN )

4.1.1. Kabling

Studiested Borre benytter alle tre hovedtyper kabling. (Koaksialkabel, fiberkabel og uskjermede tvinnede par.) Lokalnettet er delt opp i en logisk stjerneformasjon med fem nett knyttet sammen med en ruter i midten. Hvert nett har sin sentral hvor alle grener er knyttet sammen, og har forbindelse til ruteren med optisk fiberkabel.

Studiested Eik og studiested Tønsberg benytter koaksialkabel og uskjermede tvinnede par. Lokalnettet på Eik er delt opp i to logiske nett som begge er tilknyttet en ruter. Repeatere er i bruk for å friske opp signalene på grunn av lang lengde på nettene. Alle koaksialkabler ved studiested Tønsberg er knyttet sammen i en multiport repeater og i brakkene som benyttes som kontorer er det uskjermede tvinnede par som er hovedkabling.

4.1.2. Segmentering

Nettene er delt opp i tre logiske deler. Studenter, fagpersonale og administrasjon har hver sine logiske nett. Denne oppdelingen er ikke fullt gjennomført på studiestedene Eik og Tønsberg ennå, men administrasjonen er skilt ut fra de andre på begge steder.

4.2. Eksternt nettverk (Wide area network - WAN)

4.2.1. Kabel

De tre studiestedene er knyttet sammen via leide digitale samband fra Telenor. Kapasiteten på linjene er 2Mbit/s . Halvparten av kapasiteten brukes til intern telefoni, den andre halvparten brukes til dataoverføring. Høgskolen er også knyttet opp til Uninett med leid digitalt samband til UiO. Kapasiteten på dette er 256 Kbit/s.

4.3. Telefon

De tre studiestedene har hver sin hussentral av typen Meridian som er bundet sammen i nettverk via de leide digitale forbindelsene som er nevnt under pkt. 3.2. Dette innebærer at samtaler mellom de tre studiestedene er internsamtaler, og at alle kan benytte et utvidet ISDN-abonnement for eksterne samtaler. Høgskolen har ingen tilbud for ISDN-basert hjemmetjeneste, eller ISDN-baserte løsninger for fjernstudenter. Et begrenset tilbud for fjernstudenter på Informatikkstudiet eksisterer med analoge tjenester.

4.4. Dataarbeidsplass

Høgskolen har valgt PC med Windows som data-arbeidsplass. Minstenorm til en PC er 386-prosessor. Utviklingen på programvare- og PC-markedet går meget raskt. Behovet for datakraft blir vurdert etter arbeidsoppgaver som igjen bestemmer hvilken type datamaskin den enkelte har behov for.

4.5. Servere

Høgskolen har delt interne hovednettjenester på egne servere for administrasjonen, ansatte og studenter.

4.5.1. Nettverksprotokoller

Høgskolen benytter seg i dag av to nettverksprotokoller. TCP/IP og IPX. Målet er å rendyrke dette til kun å benytte TCP/IP på lang sikt. IPX er i bruk i Novell-systemene. Denne protokollen har en del egenskaper som ikke gjør den forenlig med TCP/IP. Høgskolen bruker teknikken med å pakke inn IPX-pakker i TCP/IP pakker for transport bl.a over eksternt nett (WAN) og mellom nettene der de er sammenkoplet i ruteren.

4.5.2. Nettoperativsystem

Høgskolen bruker tre nettoperativsystemer. Unix som brukes for en del basistjenester som f.eks. elektronisk post, navnetjener, og WWW samt administrasjon av telefonsentralene. Novell er hovedsystem for PC'er hvor de fleste administrative og faglige applikasjoner benyttes. NT er tatt i bruk på et studentlaboatorium og hos noen få ansatte.

4.6. Studentarbeidsplasser

HVE har åtte generelle datalaboratorier for studenter. På hvert laboratorium er det mellom 15 og 20 maskiner av typen 486, Pentium og noen få 386-maskiner. I tillegg er det flere (ca.10) spesial datalaboratorier som disponeres av de forskjellige avdelingene til programvare rettet mot bestemte fagretninger. Det er to datarom med 12 datamaskiner til studentarbeidsplasser.

4.6.1. Studentenes server

MIX er studentenes internett-tjener ved Høgskolen i Vestfold. Dette betyr at MIX blir drevet og brukt av studentene selv. Denne maskinen tilbyr studentene e-mail adresse, mulighet for egen hjemmeside, oppringningsmuligheter hjemmefra og andre tjenester.

Aktiviteten på MIX har nærmest eksplodert i 1996. I fjor hadde MIX ca. 150 brukere og har nå ca.800. Over 200 personer har egen hjemmeside. Aktiviteten spenner fra programmering og informasjonssøk til kontakt med venner over e-mail. I det siste har MIX også i økende grad blitt tatt i bruk i undervisningen.

4.7. Printere

Høgskolen har standardisert på HP Laserskrivere og blekkskrivere. De fleste laserskrivere er av typen HP LaserJet III, 4MP og 5M.

4.8 Strategi

Infrastruktur: Oppgradering av infrastruktur (kabling og rutere) til nyere og mer hensiktsmessig teknologi foretas.

Studentarbeidsplasser: Høgskolen skal sørge for at studentene har moderne dataarbeidsplasser tilgjengelig.

Nettoperativsystem: Baseres på nyere versjoner av Novell som hovedoperativsystem.

innhold
topp
forrige neste