HVE Skriftserien
Biblioteket
Høgskolen i Vestfolds skriftserie : utgivelser i 2000

Tollef Thorsnes:

Tredreiing i store format

Kunstnerisk utviklingsarbeid rettet mot tredreiing, skulptur og bruksform, skole og undervisning

Tilgjengelig i fulltekst topp

Rapport 6/2000
119 s.
ISBN papirutgave: 82-7860-043-0
Copyright: Forfatterne/Høgskolen i Vestfold

 

Om rapporten:

Rapporten gir en innføring om kunnskapstilegnelse i Kunst og håndverk ut fra L97´s begrep "praktisk skapende arbeid" og "OPPLEVE,UTTRYKKE,REFLEKTERE". Sistnevnte begrep er overordnet fagstrukturen og bør være integrert i ethvert undervisningsforløp, mens praktisk skapende arbeid skal utgjøre hovedtyngden i faget.

Hovedområdet i rapporten dreier seg om undersøkelser innenfor tredreiing som egenutvikling, og om området kan utvikles/fornyes og tilpasses skoleplanene. Et hovedanliggende er å utvikle en praktisk skapende arbeidsmåte i tredreiing som er et tradisjonelt håndverksområde, og derfor har liten tradisjon innenfor det skapende. Innenfor skulpturområdet vet ikkje jeg om noen utøver som benytter tredreiing i sitt uttrykk.

Gjennom praktisk skapende arbeid med tredreiing har jeg utviklet ideer, formundersøkelser og tredreiebenk til arbeid i store format. Med bakgrunn i dette er ideene videreutviklet gjennom praktisk skapende arbeid i store format i henholdsvis bruksform og skulptur, som er hovedemner i Kunst og håndverk.

Rapporten er bygget opp med tett forbindelse mellom bilde og tekst, hvor delene som helhet forsøker å fremstille arbeidsprosessen, og sådan dokumentere om den kan beskrives som praktisk skapende. De endelige produktene, bruksformer og skulpturer, er også rikt illustrert med bilder som dokumentasjon og resultater fra utviklingsarbeidet.

Avslutningsvis antyder jeg at tilnærmingsmåten representerer en måte å arbeide med tredreiing på som kan være aktuell i ungdomstrinnet og i lærerutdanningen. Som en oppfølging av dette skal ca 90 studenter i Kunst og håndverk på allmennlærerutdanningen høsten 2000 få prøve seg i tilnærmingsmåten. Det vil derfor senere komme en rapport som gir nærmere svar til de antydninger rapporten gir som svar til problemformuleringene.


Om forfatteren: 

Tollef Thorsnes
(f. 1965) er høgskolelektor i Kunst og håndverk og har arbeidet i lærerutdanningen siden 1994. Foruten boken "Kunst og håndverk, en visualisert innføring" fra Abstrakt forlag 1998 i samarbeid med førstelektor Tom Teigen, er dette første publiserte arbeid.
 


Denne publikasjonen er tilgjengelig i fulltekst
topp


[ Tilbake til publikasjons-/bestillingsliste ]

topp

Høgskolen i Vestfold    Skriftserien    Biblioteket
Sist oppdatert: 30.8.2000
nettbibl@hive.no