HVE Skriftserien
Biblioteket
Skriftserien ved Høgskolen i Vestfold Høgskolen i Vestfolds skriftserie : utgivelser i 2000

Halvdan Eikeland:
Historiefaget i L97 - oppbrudd eller kontinuitet?

Høgskolen i Vestfold / Notat 2/2000
32 s.

Tilgjengelig i fulltekst topp

Om notatet: 

Notatet inneholder en beskrivende sammenlikning av historiefagets plass i den læreplanen fra 1987 og den gjeldende læreplan fra 1997. Hvilke didaktiske teorier, kunnskapskoder og didaktisk orientering som preger de to læreplanene, drøftes. Synene på historiefaget i M 87 og L 97 settes i en internasjonal sammenheng, der det blir tatt utgangspunkt i postmodernistenes skille mellom ’historie med stor og liten h’, slik en finner det hos f.eks. Füredi og Lyotard.

Til slutt trekker forfatteren opp et lengre perspektiv ved å plassere historiefaget i de tre siste norske læreplanene, i forhold til tre ulike tradisjoner som har preget læreplanutviklingen i Norden. Her bygger han Tomas Englunds analyse av nordiske læreplaner i samfunnsfag i dette århundre. Han skiller mellom tre hovedretninger innenfor utviklingen av læreplaner: en ‘patriarkalsk’, en ‘vitenskapelig-rasjonell’ og en ‘demokratisk’.

Notatet er en utvidet utgave av prøveforelesning til den filosofiske doktorgrad, NTNU, 2. desember 1999 (oppgitt emne).
 

Om forfatteren:

Førsteamanuensis Halvdan Eikeland ble ansatt ved Eik    Lærerhøgskole i 1966, der han arbeidet fram til 1994.  Han har i de siste årene arbeidet ved Seksjon for  historie, Avdeling for Samfunnsfag ved Høgskolen i    Vestfold. Han underviser mye i nyere norsk historie, Afrikas historie,  historiedidaktikk og metodelære. Han tok den filosofiske doktorgraden ved NTNU høsten 1999.

 

Copyright: Forfatteren/Høgskolen i Vestfold 

Denne publikasjonen er tilgjengelig i fulltekst topp

 

[ Tilbake til publikasjons-/bestillingsliste ]

topp

Høgskolen i Vestfold    Skriftserien    Biblioteket
Sist oppdatert: 27.04.2000
Ansvarlig: Lars.Egeland@hive.no