Gamle Tønsberg : Gunnarsbø   
forrige
Samtaler om Gunnarsbø
vis innholdsfortegnelse
neste
Livsrytmen i årstid og generasjoner

Gunnarsbø personlig

av Theodor Broch

Ved et selsomt tilfelle fikk vi en samtale med Gunnarsbø personlig. Det hendte på en sjømannskneipe i Las Palmas, som er hovedstaden på Kanari-øyene og den populære havnen for Syd-Afrika og Antarktis. Las Palmas var en viktig stasjon for norske hvalfangstekspedisjoner på vei til og fra feltet. Mange norske sjøfolk har hatt en spesiell hyggelig kveld i barene omkring i havnen. For oss var saken ikke så spennende. Min kone og jeg var på "drømmereise", arrangert billig og effektivt av presten fra Tjæreborg, frokost og lunsj inkludert.

Denne kvelden var vi altså på kro med et middelaldrende dansk borgermester-ekstepar. Gjensidig hadde vi forsøkt å innbille hverandre at vi i virkeligheten var nokså lettsindige mennesker. Det ble ikke mer enn til et glass rom som vi hadde vansker med å få ned.

Så hørte vi kjent og kraftig språk i nærheten. Det ble heiet til en gutt, kalt Gunnarsbø. Han kom edru men anpusten inn fra gaten med en norsk akevittflaske i hånden. Den ble levert ved det høyrøstede bordet. Vi nærmet oss forsiktig og sa at vi var fra Tønsberg. Gutten lot seg ikke imponere. Han sa at vi så slik ut. Min kone som ikke lar seg avspore, mente hun kjente ham fra før.

- Sikkert, sa gutten. - I hvert fall har dere sett meg.
Da måtte det vel være gjensidig! Vi var imøtekommende.
- Ikke så sikkert, sa gutten. - Tusenvis av jenter har sett meg netto, og beklageligvis er det omvendte ikke tilfelle.
- Jeg har det! sa min kone. - Du er gutten på Wilhelmsen-monumentet, gutten med fuglen i hendene.
- Skarp den dama di, det var henvendt til meg. Isen var brutt. Gunnarsbø lot seg spandere på, øl og pølse gled ned på høykant. Vi ble venner, på hans premisser. Riktignok var vi noen hovne drittstøvler, som de fleste fra Tønsberg. Men det var noe til by, historie og sånt. Han hadde ikke noe imot å være oppriktig. Vi traff hverandre forhåpentlig bare denne ene gangen. Egentlig likte han ikke brennevin. Ikke tre stjerners engang. Men selv med ågerprisene i sjappa bak vekter'n var nok akevitten den billigste måten å ordne seg på, med de andre karene altså. Snart to år hadde han vært ute, men var ennå yngstemann. Og det ble jo ikke bedre da de oppdaget at han hadde vært modell for Emil Lie. Det lange spetaklet som hadde vunnet konkurransen om Wilhelmsen-monumentet. Hyggelig fyr forresten. Carl Patriot hadde fått premie han også, med søndagsskolegutten sin nærmere Nøtterøy-broen.
- Førstereisgutten! sa vi.
- Nettopp, sa Gunnarsbø. - Han med sekken ved beina og salmebok i lua.
Vi sa det var to vakre og populære skulpturer begge to. Og de sto for noe vi var stolte av, noe eventyrlig og dristig, og samtidig traust og respektabelt.
- Spøker dere ? sa gutten.
- Nei, sa vi, det var alvor.
- Det var sannelig bra, sa gutten, for en slik spøk hadde han ikke tålt. Respektabelt! Kyss meg på manda'n.
Min kone sa at hun alltid hadde likt ørne-gutten. Han symboliserte selve eventyret, og det var vel den tanken som lå bak, dristigheten i den norske sjøfarten som ville erobre verden.

Gutten så på henne som om han ikke riktig visste om han skulle slenge ølet i ansiktet hennes eller kaste seg om halsen på henne og gråte. Han valgte en tredje løsning, og drakk ølet selv.

- Jeg fikk ti kroner timen av hogger Lie. Det var meget den gangen.
Tynnere var jeg også. Han sa at jeg måtte tenke på et dikt eller på sydhavsøyer med laguner når jeg satt for ham. Det var kunst, forstår dere ?

Vi sa at vi forstod ham godt, og vi kjente tilfeldigvis Emil Lie. Det var drømmen han ville ha frem i guttens ansikt og i kroppen som strakte seg etter fuglen.
- Begynner du nå igjen! sa gutten, sint og blank i øynene.
Hvorfor kunne vi ikke det da ? Han hadde jo sin del av æren for det vellykkede monumentet.
-  En snakker ikke om slikt, sa gutten. Dessuten var hele Wilhelmsen-kompaniet og alle Tønsberg-folkene noen forbannede julenisser som trodde de var noe. I virkeligheten var det bare en ynkelig småby med kjepphøye potentater alle sammen. De hadde gjort mora hans til en utslitt vaske-kjerring og noen far hadde han aldri sett. Det var klart han måtte ut, klart som blekk.
Vi sa at vi var sikre på at han ville bli kaptein en dag. Men vi angret.
Han så på oss.
- Hvis dere synes synd på meg, spytter jeg pølseskinnet på dere. Forresten har mora mi det ikke så aller verst nå. To rom og kjøkken på Solvang, boligbyggelag med sentralfyring!
Så snakket vi allminnelig resten av kvelden. Det danske borgermester-paret fikk også si noe. Levestandarden i Danmark var sikkert ikke dårligere enn i Norge. Snarere tvertimot. Men nordmenn hadde mer spenning over livet sitt. Man snakket om moderne mirakler. Men hvorledes dette klippelandet med sten og is kunne gi sine innbyggere slike livsvilkår, det var mer enn et mirakel. Det ble vist til sjøfarten, og vi ga Gunnarsbø ordet:
- Så enkelt er det vel ikke. Vi sjøfolk blir nok svindlet og snytt. Men en hel nasjon kan vel ikke bli rik på oss!
- Hvilken forklaring ville han gi da ?
- Det er innviklativt. Han fikk en ekstra øl og lot oss få sin forklaring. Det lot til at han ofte hadde filosofert over denne tanken.
- Djevelskapen og flaksen henger i hop. Ild og vann gir steam til kjelen og krefter til litt av hvert. Norge er stort og langt. Vi blir aldri helt kjent. Det er så forbannet kaldt mesteparten av året. Folk er hovne og trompete. Karer som det er noe ved, vil ut, langt vekk. Verden er full av små, dumme kryp som vil lære oss. Vi norske er så få, vi må snakke høyt. Her ute kan vi vise dem hva slags folk vi egentlig er. Men så blir det sommer hjemme, og vi vil tilbake igjen. Gud hjelpe meg som vi lengter etter å komme tilbake. Utenfor Gunnarsbø står noen små kirsebærtrær. Nøtterøy har odder med mose og furutrær, forvridde og harde i treet. Selvsagt er det verd å ta i for å komme hjem med noen gryn.
De som er hjemme har det vel på samme måten. Vinteren er så lang og ufyselig at en like godt kan slite, så holder en varmen i hvert fall. Selv med all snobbeskapet og trompetheten må vi jo holde sammen, for å flytte de svære steinene, mener jeg. Det er djevelskapet i folk og land som har gjort oss til det vi er. Dessuten er ikke alt og alle like kalde. Jeg vet om en hoven liten frøken som av og til smiler, og da - ja, da smiler hun med hele kroppen. -
- Så den unge sjømannen vår mener at rytmen i det norske klima og hårdheten i mennesket og naturen er årsakene til den respektable levestandarden, konkluderte vår danske venn og tilføyet, -  som borgermester i en ganske velstillet kommune må jeg erklære meg enig.
- Han er borgermester, forstår jeg, sa selskapets midtpunkt. - Men hva er du da ?
Jeg svarte at jeg var noenlunde det samme og hadde kontor på Gunnarsbø, i spisestuen til den store skipsrederen Wilh. Wilhelmsen. Monumentet med gutten og fuglen var like utenfor vinduet mitt.
- Hvorfor sa du ikke det med engang, din stormogul, sa gutten. - herregud for et selskap jeg er kommet oppi.
Men vi skiltes som venner. Det var jo så da at vi norske måtte finne oss i så meget på grunn av klimaet. - Og hils Tønsberg i jubileumsåret. Det er nå den eneste byen det går an å komme hjem til - .

 

innhold
toppen av siden
forrige neste