Copyright: Forfatteren/Høgskolen i Vestfold
ISBN nettutgave 82-7860-082-1
ISBN papirutgave 82-7860-081-3
Om rapporten:
Kokeboka ”Fra boller til burritos” har siden skoleåret 1998/1999 vært delt ut gratis til elevene i 9. klasse i heimkunnskap. Hensikten med kokebokprosjektet er at elevene skal få mulighet til å bruke og bli kjent med en grunnleggende kokebok i heimkunnskapsundervisningen, en kokebok som de får til odel og eie, og som de vil kunne bruke videre etter endt skolegang. Målsettingen med kokebokprosjektet er å inspirere barn og unge til å bli glade i å lage mat samt å bidra til å styrke undervisningen i heimkunnskap. Denne vurderingen av kokebokprosjektet er gjennomført for å finne ut hvilke erfaringer elever og lærere har høstet i forbindelse med bruken av kokeboka.
Ut fra målsettingene for bokprosjektet ble følgende hovedproblemstillinger lagt til grunn for vurderingen:
1. I hvilken grad bidrar kokeboka ”Fra boller til burritos” til at elever i 9. klasse blir motivert til å lage mat?
2. Hvilken betydning har kokeboka ”Fra boller til burritos ” i opplæringen i heimkunnskap?
Til begge hovedproblemstillingene er det utformet mer detaljerte spørsmål.
Høsten 2001 ble det gjennomført spørreundersøkelser blant et representativt utvalg lærere i heimkunnskap på ungdomstrinnet og våren 2002 blant et representativt utvalg elever på 9. klassetrinn. Svarprosentene i begge undersøkelsene ble høye, 76 % i lærerundersøkelsen og 71 % i elevundersøkelsen.
Resultatene viser at nesten alle elever og lærere bruker og har nytte av kokeboka, både hjemme og i heimkunnskapsundervisningen. Kokeboka blir av de fleste vurdert som tilfredsstillende når det gjelder omfang, vanskegrad, form (utseende og bilder) og innhold. Kokeboka inspirerer de fleste elevene til å lage mat og de tror de vil bruke den også når de er ferdig med opplæring i heimkunnskap. Resultatene viser at ”Fra boller til burritos” har stor betydning for heimkunnskapsundervisningen.
Lærerne mener at den dekker målområder i læreplanen i heimkunnskap meget godt og øker fagets anseelse hos elever og foreldre. Ved å bruke mulighetene som ligger i denne boka fullt ut, kan elevmedvirkning og skole-hjemsamarbeid nok ytterligere forbedres.
Konklusjonen i vurderingen av kokebokprosjektet er at kokeboka ”Fra boller til burritos” oppfyller mål og intensjoner for prosjektet. ”Fra boller til burritos” er en suksess i forhold til bruk, nytte og som bidrag til at elevene i 9.klasse blir interessert i å lage mat. For opplæringen i heimkunnskap, med mange lærere uten formell utdanning i faget, er det av vital betydning at en så solid, grunnleggende og for ungdom spennende kokebok, er et tilbud i undervisningen. Resultatene fra evalueringen bør danne grunnlag for at samarbeidspartnerne prioriterer å videreføre dette vellykkede prosjektet.
Forfatteren:
Inger Lise Fevang Jensen er høgskolelektor og underviser i heimkunnskap ved Avdeling for Lærerutdanning, Høgskolen i Vestfold.