HVE Skriftserien
Biblioteket
Høgskolen i Vestfolds skriftserie : utgivelser i 2002

Ragnar Johansen og Ingebjørg Skarpaas:

"Syk jeg er og helt alene..."

Rapport fra et prosjekt for forebyggende sykefraværsarbeid og bedriftsintern attføring med Bedriftshelsetjenesten som pådriver og koordinator - et feltforsøk  i Aust-Agder.

Høgskolen i Vestfold, Rapport 7/2002
118 s.

ISBN papirutgave: 82-7860-068-6

 
Om rapporten: 

”Syk jeg er og helt alene...”  er en rapport fra det første prosjektet i et 10 års utviklingsarbeid. BIA-prosjektet i Agder  handler om et feltforsøk i Aust-Agder som startet i 1992. Målet var: Å forebygge HMS-problemer og hindre utvikling av lange sykefravær som kan føre til utstøtning og uføretrygding. Strategien har vært: Å få til et bedre samarbeid mellom de mange partene som deltar i arbeidet med sykefravær og bedriftsintern attføring.

AgderHMS - en felles bedriftshelsetjenesten, var initiativtaker til dette utviklingsarbeidet som etter hvert involverte 10 små og mellomstore bedrifter samt en videregående skole og en kommune. Viktige samarbeidsparter var Lillesand og Birkenes trygdekontorer og Lillesand arbeidskontor, samt andre aktører fra hjelpeapparatet. NHO og LO deltok både i utformingen og gjennomføringen av prosjektet.  Bedriftshelsetjenesten virket som pådriver og regional koordinator mellom virksomhetene.

Utviklingsarbeidet ble videreført i prosjektet Person & Bedrift, som  var under planlegging og organisering i 1997/98 og ble avsluttet i 2002. Prosjektet Person og Bedrift som det organiserende prinsipp for arbeid med sykefravær og bedriftsintern attføring – et feltforsøk i Agder, etter hvert kjent som Person & Bedrift, er det siste  prosjektet i det 10-årige  utviklingsarbeidet. Også  i Person & Bedrift har et stort antall små og mellomstore bedrifter, kommune, bedriftshelsetjeneste, trygdekontor og andre aktører deltatt. Flere av disse deltok i BIA-prosjektet. Erfaringene fra dette prosjektet har vært rapportert tidligere, men i ulike sammenhenger og noe fragmentert. For å gi et mer komplett bilde av hele utviklingsperioden og hvordan Person & Bedrift fører videre arbeidet til BIA-prosjektet har det blitt aktuelt med ”nyutgivelse” av dette prosjektet - samtidig med rapporten fra Person & Bedrift (Johansen, R. (red), 2002).

Det har handlet om et omfattende og møysommelig arbeid for å flytte initiativet og styringen av det forebyggende fraværsarbeidet til bedriftene – til ledelsen og øvrige ansatte, og deres organisasjoner. Strategien har vært å klargjøre forutsetninger og prøve ut tiltak som gir gjensidig styrking av arbeidshelse, trivsel og verdiskaping: Et organisatorisk arbeidsmiljø som er lønnsomt for alle. BIA-prosjektet og Person & Bedrift har fulgt opp arven fra Samarbeidsforsøkene på 60- og 70-tallet. Bidraget fra prosjektene er blant annet utprøvingen av arbeidsplanlegging og regionalt samarbeid som integrerende mekanismer for gjensidig styrking av arbeidshelse og verdiskaping. Den primære utviklingsarenaen har vært bedriftene og deres felles bedriftshelsetjeneste. Det har utfordret de tradisjonelle teorier og begreper som brukes når sykefraværsarbeidet  er drevet av offentlige aktører utenfor bedriftene – ikke bedriftsinternt.

Om forfatterne: 

Ragnar Johansen er prosjektleder for BIA-prosjektet og Person & Bedrift. Til daglig er han ansatt som FoU-direktør ved Høgskolen i Vestfold. Han har bakgrunn som psykolog med forskningspraksis fra bl.a. AFI. 

Ingebjørg Skarpaas er ansatt som forsker ved Arbeidsforskningsinstituttene. Hun er sosiolog, har erfaring med arbeid med bistand, vold og trusler mot helse- og sosialarbeidere og med arbeid i tilknytning til samarbeidsforhold i bedriftsintern attføring.
 
Se også:
Ragnar Johansen (red.):
Person & Bedrift

Hvordan samtidig styrke arbeidshelse og verdiskaping i norsk arbeidsliv?

Høgskolen i Vestfold Rapport 8/2002
 

 
Copyright:
Forfatterne/Høgskolen i Vestfold 


[ Tilbake til publikasjons-/bestillingsliste ]

topp

Høgskolen i Vestfold    Skriftserien    Biblioteket
Oppdatert: 4.11.2002
Ansvarlig: nettbibl@hive.no