HVE Skriftserien
Biblioteket
Høgskolen i Vestfolds skriftserie : utgivelser i 2001

Lisbeth Thoresen:

Det gode liv – den gode død

Tekster av Cicely Saunders analysert og drøftet ut fra Charles Taylors filosofi om et godt og autentisk liv

Tilgjengelig i fulltekst topp

Rapport 5/2001
103 s.
ISBN papirutgave: 82-7860-051-1

Om rapporten:

Begrepet ”den gode død”  er et sentralt konsept i den moderne hospicefilosofien. Det handler om noen felles kulturelle idealer for hvordan avslutningen på livet bør være. Målet for hospicebevegelsen er å legge forholdene til rette rundt den alvorlig syke pasienten slik at han erfarer en verdig avslutning på livet. Den gode død er derfor samtidig en reaksjon på, og et alternativ til en ensom og uverdig død. Hospice og palliativ omsorg har på mange måter blitt synonymt med en god død. 

I denne rapporten undersøkes begrepet ”den gode død” nærmere.  Materialet for undersøkelsen er tekster av Cicely Saunders; det moderne hospice` grunnlegger. Hensikten er å gi en fremstilling av hvordan Saunders gode død kommer til uttrykk i tekstene. Analyse og drøfting av Saunders gjøres med utgangspunkt i den canadiske filosofen Charles Taylor tolkning av det han kaller autentisitetens etikk. Her fremstilles et godt liv som et liv hvor det gies rom for at den enkelte skal få realisere seg selv. Dette livet utfoldes innenfor rammen av et større fellesskap. Når det moderne samfunn legger vekt på  at begge disse motivene skal være tilstede samtidig, kan det utvikles et godt liv for den enkelte og for samfunnet. Hvis disse to motivene ikke balanseres, hvis tyngdepunktet blir liggende enten i fellesskapet eller på den enkelte vil det finne sted en etisk feilutvikling.  I rapporten drøfter forfatteren Saunders tanker om den gode død ut fra dette perspektivet. 

Problemstillingen formuleres på denne måten :
Et godt og autentisk liv er ifølge filosofen Charles Taylor kjennetegnet både av den unike personens anledning til å realisere seg selv, og samtidig tilhørighet til  og krav fra en ytre horisont. På hvilken måte kan man gjenfinne motiver for en slik ”autentisitetens etikk” i tekster av Cicely Saunders?


Om forfattaren: 


Lisbeth Thoresen er sykepleier. Hun har arbeidet som lærer ved Høgskolen i Vestfold, avd. Helsefag, og er nå tilbake ved høgskolen etter en studiepermisjon hvor hun har tatt hovedfag helsefag, studieretning i diakoni ved Teologisk Fakultet, Universitetet i Oslo.
Hun er spesielt opptatt  av etikk og omsorg for døende.
Rapporten er hennes hovedfagsoppgave.

 


Copyright:
Forfatteren/Høgskolen i Vestfold 

Denne publikasjonen er tilgjengelig i fulltekst topp


[ Tilbake til publikasjons-/bestillingsliste ]

topp

Høgskolen i Vestfold    Skriftserien    Biblioteket
Sist oppdatert: 25.10.2001
Ansvarlig: Lars.Egeland@hive.no