Jens B. Grøgaard og Ole Fredrik Ugland:
Vurdering av fullføringsgraden i vernepliktsmassen 1970-2000
Copyright © 2000 forfatterne

Forrige sideInnholdNeste side

1. INNLEDNING



InnholdToppen av siden

Bakgrunn og problemstillinger

Våren 1992 avsluttet Forskningsstiftelsen Fafo en utredning om blant annet fullføringsgraden og frafallet blant vernepliktige mannskaper i Norge på 1970- og 1980-tallet. Sammendraget fra sluttrapporten "Én for alle ..." (Grøgaard og Ugland 1992) ble innarbeidet i St prp nr 98 (1991-92). Utredningen omfattet dessuten et forarbeid som analyserte frafall og fullføringsgrad med utgangspunkt i Forsvarets og Vernepliktsverkets1 egen statistikk (Grøgaard og Ugland 1991), samt en selvstendig rapport om seleksjonen til verneplikt rundt 1990 (Ugland 1991). Data fra Vernepliktsverkets og Forsvarets registre ble supplert med en omfattende intervjuundersøkelse av et landsrepresentativt utvalg vernepliktige soldater, sivilforsvarsmannskaper, ungdom som hadde fått kjennelsen medisinsk udyktig og sivile tjenestepliktige i 1990. Responsraten i denne undersøkelsen var ca. 78 prosent. Drøyt 2500 ungdommer besvarte spørreskjemaet.

I forbindelse med Forsvarsdepartementets arbeid med fremtidens vernepliktsordning og i lys av Vernepliktsverkets egne opptellinger og beregninger av fullføringsgraden på 1980- og 1990-tallet, fikk undertegnede i oppdrag å foreta en ny vurdering av frafall og fullføringsgrad blant vernepliktige mannskaper fra 1970 til i dag. Forsvarsdepartementets oppdrag inneholder følgende elementer:

  • Gjennomfør en kvalitetssikring av de beregningene som er rapportert i Fafo-undersøkelsen fra 1991 og 1992.
  • Vurder kvaliteten på Vernepliktsverkets registrering av fullføringsgraden i dag og tilbake til 1980-tallet.
  • Quo Vadis? Hvordan ser det i dag ut til at fullføringsgraden vil utvikle seg fremover mot år 2010 - gitt dagens frafallsmønster og rekvisisjonsnivå i Forsvaret?

InnholdToppen av siden

Notatets innhold

Notatet består av fem avsnitt. Avsnitt 2 ser nærmere på noen sentrale systemendringer i vernepliktsforvalningen på 1990-tallet, og redegjør nærmere for analysens informasjonsgrunnlag og begrensninger. I avsnitt 3 undersøkes og problematiseres stegene fra innrullering til dimisjon, belyst med tilgjengelig statistisk bakgrunnsmateriale. Dette er nødvendig for å kunne anslå fullføringsgraden i vernepliktsmassen. Avsnitt 4 drøfter mannskapstilgjengeligheten på 1990-tallet i lys av "vernepliktskøen" og ungdommens utdanningsmønster. Endelig beregnes fullføringsgraden på seks strategiske tidspunkt (avsnitt 5). Disse beregningene konfronteres blant annet med Vernepliktsverkets egen opptelling av fullføringsgraden for årskullene født 1960-79.


[tilbake] 1   Vi refererer til det tidligere Generalkrigskommissariatets årsrapporter.

 

Forrige sideInnholdToppen av sidenNeste side

Jens B. Grøgaard og Ole Fredrik Ugland:
Vurdering av fullføringsgraden i vernepliktsmassen 1970-2000

Copyright © 2000 forfatterne
Høgskolen i Vestfold