HVE Skriftserien
Biblioteket
Høgskolen i Vestfolds skriftserie : utgivelser i 2000

Dagrun Skjelbred: 

Norske ABC-bøker 1777-1997

 

Tilgjengelig i fulltekst topp

Rapport 2/2000

Sider: 40
ISBN papirutgave: 82-7860-039-2
Copyright: Forfatteren/Høgskolen i Vestfold 

Om rapporten:

Høsten 1999 disputerte Dagrun Skjelbred for doktorgraden med en avhandling om "de umistelige Bøger" - det vil si ABC-bøkene.Uttrykket stammer fra forordningen som innførte allmueskolen i Norge i 1739, hvor abc-bøker omtales på linje med bibel og katekisme som "de umisteligste Bøger".

I arbeidet med avhandlingen oppdaget hun at det ikke fantes noen fullstendig og oppdatert bibliografi over norske ABC-bøker. Det er riktignok gitt ut bibliografier tidligere som har vært viktige kilder for Skjelbred. Men hun har i sitt arbeid funnet flere av de eldste ABC-bøkene som har vært regnet som tapt. Det betyr at denne bibliografien er den mest fullstendige som hittil er utgitt, både med tanke på omfang og informasjon om de enkelte bøkene.
Bibliografien er også trykt som en del av Skjelbreds doktorarbeid.

Om forfatteren:

Anne GausdalDagrun Skjelbred er førsteamanuensis ved avd for Lærerutdanning ved HVE. Høsten 1999 disputerte hun til doktorgraden ved Historisk-filosofisk fakultet ved Universitetet i Oslo med avhandlingen '...de umistelige Bøger' En studie av noen sider ved den norske abc-tradisjonen". Hun har skrevet flere lærebøker.

 

 

Denne publikasjonen er tilgjengelig i fulltekst topp


[ Tilbake til publikasjons-/bestillingsliste ]

topp

Høgskolen i Vestfold    Skriftserien    Biblioteket
Sist oppdatert: 1.2.2000
Ansvarlig: Lars.Egeland@hive.no