HVE Skriftserien
Biblioteket
Skriftserien ved Høgskolen i Vestfold Høgskolen i Vestfolds skriftserie : utgivelser i 1999

Hans A. Hauge

HENÆR-senterets evaluering av Prosjekt Endelig Lørdag

Tilgjengelig i fulltekst topp

Rapport 2/99

Sider: 121 s.

Copyright: Forfatterne/Høgskolen i Vestfold

Om rapporten:

Evalueringen ble til med bakgrunn i et samarbeid mellom HENÆR-senteret og Borgestadklinikken, som er et regionalt kompetansesenter innen rusrelaterte problemer (lokalisert i Skien). Borgestadklinikken ønsket å få evaluert erfaringer fra gjennomføring av PEL i Valdres våren 1998, før de selv tok over ansvaret for det. PEL er utviklet av Paal Sandø i 1994. Sandø har både rusfaglig og teaterfaglig bakgrunn. 

Hjørnesteinen i prosjektet er teaterforestillingen "Endelig lørdag...Snart e' det onsdag", som foreldre og elever i 5. til 10. klasse ser sammen. Forestillingen synliggjør konsekvenser av foreldres rusbruk og omsorgssvikt i en belastet familie.

En-to uker etter forestillingen er det et oppfølgingsseminar, hvor foreldre, elever, lærere og rusfaglig kompetanse i kommunen møtes. Målet er å få til dialog om bruk av rusmidler mellom (særlig) foreldre og barn. Virkemidler er foredrag og gruppearbeid.  Evalueringen viser at prosjektet har en meget sterk mobiliserende effekt, over 80 prosent i målgruppen foreldre og elever møtte til forestillingen, og i overkant av 40 prosent møtte til oppfølgingsseminaret. I motsetning til mange andre prosjekter som er rettet mot rusforebyggende arbeid nærmiljøet, klarte PEL å mobiliere også familier med høy risiko for
rusrelaterte problemer. Forestillingen virket motiverende på lysten til å snakke med egne barn/foreldre. I etterkant av seminarene kontaktet til dels mange av deltakerne rusfaglig ekspertise for å få hjelp med egne eller nære slektningers rusrelaterte problemer. Blant utfordringene i tiden fremover er å utvikle seminarene slik at dialogen blir enda mer virksom, bl.a ved bruk av mer målrettet gruppearbeid. Det er også utfordringer knyttet til kompleksiteten i prosjektet, det å avvikle en teaterforestilling krever fhv mye organisering. Den største utfordring er imidlertid å få til langsiktig satsing på rusforebyggende arbeid i tilknytning til prosjektet, da særlig ved at det utvikles kommunale nettverk mellom personer med interesse for og kompetanse i rusrelaterte problmer. 
 

Om forfatteren:

Hans A. Hauge er magister i sosiologi fra Universitetet i Oslo, 1996. Han ble ansatt  ved Høgskolen i Vestfold som høgskolelektor fra samme år, med arbeidssted på både avdeling for Samfunnsfag og Helsefag.  På SA har han hovedsakelig jobbet med organisasjonsteori og prosjektarbeid. På HE har han arbeidet med Studie i forebyggende og helsefremmende arbeid, men hovedsakelig på HENÆR-senteret med evalueringer og annet utviklingsarbeid. 
 
 

Denne publikasjonen er tilgjengelig i fulltekst topp

[ Tilbake til publikasjons-/bestillingsliste ]

topp

Høgskolen i Vestfold    Skriftserien    Biblioteket
Sist oppdatert: 4. jan. 1999
Ansvarlig: Lars.Egeland@hive.no