HVE Skriftserien
Biblioteket
Skriftserien ved Høgskolen i Vestfold Høgskolen i Vestfolds skriftserie : utgivelser i 1998

Marit Bjorland

Stillhetens språk

Behov - realitet - intensjoner - virkemidler

Tilgjengelig i fulltekst topp

Rapport 3/98

Sider: 85 s. + illustrasjoner
ISBN: 82-7860-022-8
Copyright: Forfatteren/Høgskolen i Vestfold

Går det an å skrive en bok om stillhet ?
Dette skriver forfatteren i innledningen:

Når jeg får spørsmål om hva jeg arbeider med, og nevner ordet stillhet, kommer det som regel noen oppfølgende spørsmål: Hva mener du med det ? Er stillhet et godt ord, er det dekkende for hva du virkelig vil berøre i forbindelse med skapende virksomhet? Hva med konsentrasjon og fordypning ? Pause ? Tomrom? Fravær av lyd ? Er ikke ro bedre ?
Andre uttrykker seg mer undrende, og sier: Virkelig ? Stillhet ? Hvilken type er det du mener? Det må vel være spennende..... ?

Gjennom en 3-årsperiode har jeg systematisk samlet alt jeg har kommet over om temaet Stillhet knyttet til norsk kunstverden. Uten å være det bevisst hadde jeg over tid også selv laget bilder som har en klar stillhetsdimensjon i seg.

Hvorfor er dette temaet så livskraftig i kunsten i dag ?
Det er nærliggende å tro at dette har å gjøre med eksistensielle og store spørsmål i livet.
Temaet knyttes til musikk og dans, til dramatiseringer og billedkunst. Daglig presenterer skapende mennesker sine tanker og opplevelser om stillhet, eller mangel på stillhet, gjennom ulike medier. Etter å ha belyst temaet i kunstfaglig perspektiv, vil jeg også trekke fram det religiøse feltet, på lik linje med de andre perspektiv som denne livskvaliteten framstår og fungerer i.
For å lede tankene mot det jeg mener er sentralt, og hvorfor jeg kaller dette prosjektet for stillhet, vil jeg presentere noen hverdagshendelser. Gjennom disse vil både barnet, eleven, læreren og kunstneren "komme til orde". Disse sekvensene vil jeg bruke som en ramme rundt utredningen, og vise intensjonen med dette prosjektet. De skal understreke at jeg har et pedagogisk og kunstfaglige ståsted. Utredningen retter seg mot skole og undervisning knyttet til skapende virksomhet. Enkeltmennesket, barnet, eleven, studenten og læreren vil være i mine tanker når jeg legger fram synspunkter.»

Marit Bjorland er høgskolelektor ved Høgskolen i Vestfold, Avdeling for lærerutdanning.

Denne publikasjonen er tilgjengelig i fulltekst topp

[ Tilbake til publikasjons-/bestillingsliste 1998 ]

topp

Høgskolen i Vestfold    Skriftserien    Biblioteket
Sist oppdatert: 5. mars 1998
Ansvarlige: Lars.Egeland@hive.no / Kjell.O.Jahr@hive.no