HVE Skriftserien
Biblioteket
Skriftserien ved Høgskolen i Vestfold Høgskolen i Vestfolds skriftserie : utgivelser i 1997

Ole Branstad - Jan Mehlum - Jan Ytredal

Beslutningsrasjonalitet ved lederansettelser.
Høgskolen i Vestfold som case

Paper til dr. grads kurs NHH AK01 - Beslutninger i organisasjoner.

Rapport 4/97

Sider: 39
ISBN: 82-7860-010-4
Copyright: Forfatteren/Høgskolen i Vestfold

Rapporten drøfter offentlige systemers beslutningsrasjonalitet når det gjelder rapporterings- og ansettelsesprosedyrer til ledende stillinger. Ansettelsesprosessen i forbindelse med rekruttering av direktør til den nyetablerte Høgskolen i Vestfold er brukt som case for å belyse feltets teoretiske problemstillinger. Høgskolens eiere, eller staten ved departementet, har sine normer, de lokale organer har sine tilsvarende, men ikke nødvendigvis identiske, og de profesjonelle aktører i systemet kan ha og har ofte sine oppfatninger, preget av deres profesjoner og erfaringer.

De ulike interessenter kan også bære på forskjellige modeller om lederskapets betydning og innhold, noe som videre blir førende for deres preferanser og beslutninger i ansettelsessaker. Slike modeller, som kan være eksplisitte og åpne eller skjulte, kanskje også ubevisste, - kan utgjøre sterke føringer når det gjelder innsamling av informasjon om søkere i ansettelsesprosesser, både når det gjelder utvalg av den informasjon som er relevant, de ulike informasjonsbiters prioritering og måten informasjonen brukes på i selve beslutningsprosessen.

I artikkelen er det brukt en kvantitativ modell for beslutninger under slike forhold ( Cummings & Staw, 1990 ), og empirien fra Vestfold er forsøkt anvendt på denne modellen, som bruker variabler som preferanser, holdning til usikkerhet, forventningskonsekvenser, tidligere erfaring og sannsynlighetsbetraktninger som grunnlag for å analysere, forstå og forutsi beslutningsutfall.

Forfatterne:

Ole Branstad har bedriftsøkonomisk utdanningsbakgrunn med hovedvekt på markedsføring. Han har næringslivserfaring, såvel fra industri som fra varehandel. Han har hatt ansvaret for oppbyggingen av et økonomisk-administrativt studietilbud i Vestfold, og er ansatt ved Avdeling for Samfunnsfag som førstelektor.

Jan Mehlum er sosiolog og førsteamanuensis ved Høgskolen i Vestfold. Han har arbeidet i høgskolesystemet i tyve år og har bred erfaring fra privat næringsliv, undervisning og forskning, de siste årene fra høgskolens sosiologitilbud ( grunnfag og mellomfag ).

Jan Ytredal er cand.oceon. og førstelektor ved Høgskolen i Vestfold. Han har erfaring både fra det offentlige og det private med hensyn til administrasjon, ledelse og forskning. Han er tilknyttet det økonomisk-administrative studiet ved Avdeling for Samfunnsfag.

Emneord:

  • Lederrekruttering
  • Rasjonalitet
  • Organisasjon

Se BIBSYS-posten for denne publikasjonen topp

[ Tilbake til publikasjons-/bestillingsliste ]

topp

Høgskolen i Vestfold    Skriftserien    Biblioteket
Sist oppdatert: 24. september 1997
Ansvarlig: Kjell.O.Jahr@hive.no