HVE Skriftserien
Biblioteket
Skriftserien ved Høgskolen i Vestfold Høgskolen i Vestfolds skriftserie : utgivelser i 1997

Jan Mehlum

Privat eller offentlig kinodrift?

Kultur, kvalitet og marked

Rapport 2/97

Sider: 17
ISBN: 82-7860-008-2
Copyright: Forfatteren/Høgskolen i Vestfold

Rapporten ble brukt som paper til konferansen "Kulturpolitisk forskernettverk" i Sandefjord 4. og 5. november 1996. Den tar utgangspunkt i en pågående fagpolitisk debatt om det norske kinosystems organisering, eierskap og driftsform, som bl.a. er initiert av forfatteren.

Gjennom mer enn to generasjoner har norske kinoer vært eid og drevet av kommunene gjennom bl.a. kollektive avtaler mellom kinoer og filmdistributører, noe som har satt vanlige markedsmekanismer ut av spill via en langvarig dispensasjon fra konkurranselovgivningen. Dette unntaket står nå i fare for å falle bort, og det er stor bekymring i bransjen for konsekvensene av en slik nyorientering i retning av mer marked og mindre forvaltning.

Tradisjonelt har det vært antatt at det norske kinosystemet har vært et av verdens mest vellykkede, både når det gjelder besøkstall, geografisk spredning og kultur- og kvalitetsprofil på viste filmtitler. Det har i denne sammenheng vært vanlig å sammenligne med de andre nordiske land, særlig Sverige, som har et rent kommersielt system basert på kjededrift.

I 1996 ble det gjennomført en studie ved NHH som langt på vei avliver myten om det norske systemets formålsrasjonalitet når det gjelder filmenes kvalitet og kulturprofil i forhold til Sverige. Disse resultatene er brukt i denne artikkelen for å sette mytene om kinosystemet i et kritisk lys. Systemet har åpenbart også en annen og mørkere side enn det som har vært vanlig å vise fram. Disse svakhetene er knyttet til mer generelle konsekvenser av langvarig forvaltningsdrift, langt på vei fritatt fra vanlige økonomiske rasjonalitetsnormer, og med en sterk maktkonsentrasjon hos beslutningsfattere med primært politisk legitimitet.

Forfatteren av denne artikkelen sitter i en meget spesiell posisjon, både som aktør (medeier i en privat kino) og som sosiolog og forsker på feltet. Dette medfører klare begrensninger, men samtidig gir posisjonen adgang til unik informasjon fra innsiden av et til nå ganske lukket felt.

Kort om forfatteren:

Jan Mehlum er sosiolog og førsteamanuensis ved HVE. Han har arbeidet i høgskolesystemet i tyve år og har bred erfaring fra privat næringsliv, undervisning og forskning - de siste årene fra høgskolens sosiologitilbud (grunnfag og mellomfag).

Emneord:

    Kinodrift - kommersielle aktiviteter - kulturell aktivitet

Se BIBSYS-posten for denne publikasjonen topp

[ Tilbake til publikasjons-/bestillingsliste ]

topp

Høgskolen i Vestfold    Skriftserien    Biblioteket
Sist oppdatert: 24. september 1997
Ansvarlig: Kjell.O.Jahr@hive.no