Tønsberg: Høgskolen i Vestfold, 2000. Gå til: [Nettbiblioteket] [Digitale tekster]
 
 
  HVE
 

HANDLINGSPLAN FOR LIKESTILLING 2000 - 2003.

Forslag fra Likestillingsutvalget ved HVE 19.12.1999 med endringer, vedtatt i Høgskolens styre 5. februar 2000.

1. INNLEDNING

Høgskolen i Vestfold er en mellomstor høgskole som tilbyr en rekke fremtidsrettede profesjons- og fagutdanninger, samt videreutdanninger. Høgskolen driver også forsknings- og oppdragsvirksomhet for næringslivet og offentlig forvaltning. Høgskolen har 5 avdelinger: Avdeling for helsefag, Avdeling for lærerutdanning, Avdeling for maritim utdanning, Avdeling for realfag og ingeniørutdanning og Avdeling for samfunnsfag. Som regionens kompetansesenter har Høgskolen i Vestfold et måltall på 2664 heltidsstudenter i år 2000, over 50 studietilbud og mer enn 300 ansatte. Høgskolen tilbyr også en rekke betalingsstudier og en del av de ordinære studietilbudene er deltidstilbud. Totalt anslås derfor høgskolen studenttall 4000 - 5000 personer. Høgskolen i Vestfold er dermed en betydelig aktør i regionen, også på likestillingsområdet.

Likestillingsarbeidet ved Høgskolen i Vestfold baserer seg på følgende dokumenter:

Handlingsplan for likestilling er hoveddokumentet for likestillingsarbeidet ved Høgskolen i Vestfold og skal reflekteres i institusjonens langsiktige plan, budsjetter, rapporter og plandokumenter. I handlingsplanen angis mål for arbeidet, hvilke tiltaksområder som skal prioriteres i planperioden og angivelse av konkrete tiltak. Planen vedtas av Styret for Høgskolen i Vestfold og revideres hvert 3.år. Handlingsplanen er med å danne utgangspunkt for de enkelte avdelingenes års- og arbeidsplaner med tilhørende rapporteringsplikt.

Handlingsplan for likestilling er samtidig en plan hvor enhetene langt på vei må velge sine egne tiltak og fremgangsmåter. Handlingsplanen rommer mange forslag til tiltak, men hver enhet har plikt til å prioritere de tiltak som er mest hensiktsmessig for å fremme likestilling lokalt. Likestilling skal være et forpliktende hensyn som kontinuerlig tas med i all virksomhet. De tiltakene avdelingene velger å konsentrere seg om, skal reflekteres i de enkelte avdelingers langsiktige planer, budsjetter, rapporter og andre planleggingsdokumenter.
 
 

2. MÅLSETTING

MÅL
Høgskolen i Vestfold har full likestilling mellom kvinner og menn.

Likestilling i kvalitet
Likestilling innebærer at begge kjønns virkelighet og perspektiver reflekteres i:

Likestilling i kvantitet
Likestilling innebærer en jevn fordeling av kvinner og menn:


3. UTDANNING, FORSKNING OG UTVIKLING
 

3.1 UTDANNING

MÅL
Jevnere fordeling av kvinnelige og mannlige studenter på alle fagområder og på alle studietrinn.
 

PERIODEMÅL

TILTAK 3.2 FORSKNING

MÅL
Kvinner og menn skal ha like muligheter til å kvalifisere seg som forskere og til å gjennomgå en akademisk karriere uansett alder.
 

TILTAK

  3.3. UTVIKLING

MÅL
Økt forskning innenfor kvinne- og kjønnsperspektivet.
 

TILTAK


 

4. REKRUTTERING

MÅL
Lik fordeling av kvinner og menn blant ansatte på alle nivåer og innen alle fagområder.
 

PERIODEMÅL
 
  • Økt kvinneandel innen fagområder med få kvinnelige ansatte.
  • Økt mannsandel innen fagområder med få mannlige ansatte.
  • Økt kvinneandel med 1.kompetanse.
  • Økt kvinneandel i mellom- og topplederstillinger.

TILTAK

Avdelingene har ansvaret for en bevisst personalplanlegging der det utarbeides målsettinger for å bedre kjønnssammensetningen der kvinner eller menn er underrepresentert. Målsettingene bør munne ut i en plan for realistisk prosentøkning av andelen av det underrepresenterte kjønn innen en bestemt periode. Slike målsettinger skal reflekteres i langsiktig plan, budsjetter, rapporter og andre planleggingsdokumenter.

For å bedre rekrutteringen av kvinner og menn til fagene, må hele prosessen fra utforming av utlysingstekst til tilsetting vektlegges:

Ved utlysing og tilsetting må en ellers gjøre bruk av følgende virkemidler: 5. ORGANISASJON

MÅL

Høgskolen i Vestfold er en organisasjon hvor rettigheter og plikter er likt fordelt mellom kjønnene og med like muligheter til å delta i og påvirke utviklingen av høgskolen.

Likestilling skal reflekteres i studie- og arbeidsforhold, planer og rapporter og all øvrig virksomhet ved høgskolen. Det innebærer en tilnærmet lik fordeling av kvinner og menn blant faglig, teknisk og administrativt ansatte på alle nivåer; så vel som i høgskolens styrer, råd og utvalg.
 

TILTAK

  Høgskolen i Vestfold skal legge vekt på å utvikle et arbeidsmiljø der både kvinner og menn trives.
 

Handlingsplan for likestilling 2000-2003
Tønsberg: Høgskolen i Vestfold, 2000. Gå til: [Nettbiblioteket] [Digitale tekster]